Νύχτες 14: Το πρόγραμμα του "Μουσική & Φιλμ"

Δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2014, 22:17

Οι Νύχτες Πρεμιέρας κλείνουν είκοσι χρόνια παρουσίας στα κινηματογραφικά δρώμενα της Αθήνας και το διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ» αποτελεί συαθερή αξία και ανήκει πάντα στις ενότητες που το MOVE IT παρακολουθεί με μεγάλη χαρά, πριν, κατά την διάρκεια και μετά το Φεστιβάλ, με απόψεις, κριτικές, συνεντεύξεις κτλ.

Για το "20.000 days on earth", το ντοκιμαντέρ δηλαδή με τον αγαπημένο Νικόλα (Κέιβ), σας έχουμε γράψει πολλές φορές. Θυμηθείτε και την κριτική από το Φεστιβάλ του Βερολίνου και τον χαμό που προκάλεσαν οι 5 συντάκτριες του MOVE IT στην συνέντευξη τύπου και την selfie που ο Σπηλιάς δεν απέφυγε (αυτό του έλειπε). Το φιλμ των Iain Forsyth και Jane Pollard διηγείται με μια ιδιότυπη προσέγγιση ένα 24ωρο από τη ζωή του Cave, ενώ ηχογραφούσε με τους Bad Seeds το υπέροχο περυσινό Push The Sky Away και βέβαια γνωστούς και φίλους να λένε την καλή κουβέντα τους...

Oμοίως, πριν από μήνες είχαμε αναφερθεί και στο "Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets", ένα ντοκιμαντέρ που περιμένουν όλοι οι φανατικοί της επιδραστικής pro hipster pop μπάντας, με τον γίγαντα Τζάρβις Κόκερ και τη συναυλία που έδωσε το γκρουπ στο Σέφιλντ τον Δεκέμβρη του 2012. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία απλή μαγνητοσκόπηση της συναυλίας, ούτε και για ένα συνηθισμένο rockumentary.

Για το "Finding Fela" του Άλεξ Γκίμπνεϊ (Wikileaks, Magic trip, Freakonomics, Gonzo) σχετικά με την ζωή του τεράστιου αφρο-μουσικού Φέλα Κούτι, είχαμε αναφερθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου σχετικά με τις πρεμιέρες του διάσημου Sundance. Ο τεραστιος μουσικός της afrobeat που αποτέλεσε επιρροή αμέτρητων μουσικών σχημάτων και μουσικών ιδιωμάτων.

Ανακοινώθηκαν άλλα τρία ντοκιμαντέρ. Καταρχήν, το "Breadcrumb Trail" που αφορά στους Slint. Τα 20 χρόνια από το άλμπουμ Spiderland των Slint, μιας hardcore μπάντας των 80s σε σκηνοθεσία του Λανς Μπαγκς, ενός πολύ έμπειρου μουσικού ντοκιμαντερίστα, με δουλειές -μεταξύ άλλων- για τους Nirvana, REM, Pavement, Black Keys, Sonic Youth, Gossip κ.α.

Φανατικούς στην Ελλάδα έχουν και οι Of Montreal και αποδείχθηκε στις προ μηνών συναυλίες τους και είναι σίγουρο ότι το "The Past Is A Grotesque Animal" (από το κορυφαίο τραγούδι που έγραψαν ποτέ) δεν θα περάσει απαρατήρητο, κάθε άλλο. Τέλος, το "Heaven Adores You" που αναφέρεται στον αδικοχαμένο indie συνθέτη Έλλιοτ Σμιθ που αυτοκτόνησε το 2003 σε ηλικία 34 ετών.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται φέτος από τους Μπριόνι Χάνσον (διευθύντρια του τμήματος κινηματογράφου του British Council), Όλιβερ Μπαουμγκάρτεν (διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ Max Ophüls Preis, στο Σάαρμπρικεν της Γερμανίας), Κατερίνα Καφεντζή (Διευθύντρια προγράμματος του Εν Λευκώ 87.7, μουσική επιμελήτρια κινηματογραφικών ταινιών κι αρθρογράφου περί μουσικής), Πάμπλο Ουτίν (Κριτικός κινηματογράφου, αρθρογράφος, συγγραφέας, συνιδρυτής της Ταινιοθήκης του Χολόν στο Ισραήλ), Μπριγκίτε Χάρινγκ (Βραβευμένη κινηματογραφική και πολιτιστική Ελβετίδα συντάκτρια).

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos