Νύχτες 14: Αναλυτικό πρόγραμμα - πρώτες εντυπώσεις/προτάσεις

Δημοσίευση: 10 Σεπτεμβρίου 2014, 11:58

Σταθερό σημείο αναφοράς οι Νύχτες Πρεμιέρας, το αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ που φέτος κλείνει 20 χρόνια και γιορτάζει, ενώ επιτέλους ανακοίνωσε το πρόγραμμά του σχετικά νωρίς με τις προηγούμενες για να κάνουμε (και κάνετε) τα κουμάντα μας! Δεν είναι λίγες οι ταινίες που παρουσιάζουν θεωρητικό ή πρακτικό (διαβάστε τα reviews του MOVE IT πριν, κατά την διάρκεια και μετά το φεστιβάλ) ενδιαφέρον, θεωρώ ότι φέτος έγινε καλή δουλειά στην επιλογή τους.

Ακόμα και οι πρεμιέρες (κομμάτι το οποίο επιδοκιμάζουμε λιγότερο, δεδομένου ότι πρόκειται για ταινίες που θα προβληθούν τον χειμώνα στις αίθουσες, άρα καλό θα είναι να ψαχτείτε με περισσότερο με άγνωστα διαμαντάκι), μας ψήνουν αρκετά για μια φεστιβαλική θέαση:

Καταρχήν, η ταινία λήξης, το "Gone Girl" του Ντέιβιντ Φίντσερ, φιλμ που σίγουρα θα δούμε περισσότερες από μία, φορές. Το "Welcome to New York" του Εϊμπελ Φεράρα με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο ρόλο του Ντομινίκ Στρος-Καν (μόνο και μόνο για το hype). Το "Him" και το "Her" του "The Disappearance of Eleanor Rigby", οι δύο εκδοχές της ταινίας/πείραμα του Νεντ Μπένσον με την Τζέσικα Τσαστέιν και τον Τζέιμς ΜακΑβόι. Το "Whiplash" του Νταμιέν Σαζέλ που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Sundance. To "Le meraviglie" της Άλις Ρορβάκερ που κέρδισε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο στο 56ο Φεστιβάλ Καννών. Το "The Drop", την τελευταία ταινία που ολοκλήρωσε ο Τζέιμς Γκαντολφίνι πριν το θανατό του. 

Συνεχίζουμε με τις αγαπημένες μας καλτιές. Το υπέροχο "What we do in the shadows" του Tαϊκα Ουατίτι, τo ζόμπι-ΕςΕς "Dead snow 2" του Τόμι Βίρκολα, το "Life after Beth" του Tζεφ Μπένα με την Όντρεϊ Πλάζα ζόμπι.

Το διαγωνιστικό έχει μερικά φιλμ που αξίζουν. Το φοβερό "'71" του Γιαν Ντεμάνζ, μια από τις ταινίες - εμπειρίες στην πρόσφατη Berlinale. To νορβηγικό "Blind" του συνεργάτη του Τρίερ, Έσκιλ Βογκτ. Το βραβευμένο στο SXSW, ισπανικό "10.000 Km" του Κάρλος Μαρκές. Το εμμονοληπτικό/αξιοπερίεργο "Thou wast mild and lovely" της Τζοζεφίν Ντέκερ. To κωμικό "Fort Tilden" της Σάρα Βάιολετ Μπλις, επίσης βραβευμένο στο SXSW. To ιδιότροπο "The mend" του Τζον Μάγκαρι. Το τρομακτικό "When animals dream" του Δανού Γιόνας Άρνμπι.

Δεν ξεχνάμε τα ελληνικά φιλμ (λιγότερα πάντως από άλλες φορές), με τα "Xenia" του Πάνου Χ. Κούτρα (μόνο με προσκλήσεις πάντως), «A Blast» του Σύλλα Τζουμέρκα και «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα να ξεχωρίζουν.

Συνεχίζουμε με φρέσκα sci-fi ("The infinite man", "I origins", "Coherence"), τα απαραίτητα τρομοθρίλερ ("Canal", "Babadook", "It follows"), τα ντοκιμαντέρ στα οποία έχουμε αναφερθεί ξανά στο σχετικό μας section για το φεστιβάλ (στα "Pulp", "20.000 days on earth", "The past is a grotesque animal" προσθέστε το "Life itself" για τον κριτικό κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ και το "Mr. X" για τον Λεό Καράξ) μερικές indies ("Starred up", "Palo Alto", "Gold", "Heart machine") και φυσικά το σίγουρο sold out στο "Nymphomaniac: Director's cut" του Λαρς Φον Τρίερ.

Last but not least τα αφιερώματα στον σπουδαίο Ρόμπερτ Άλτμαν, τον Αντρέι Ζουλάφσκι, τον Σταύρο Τορνέ, η επανέκδοση του "Texas Chainsaw Massacre" και μερικά εξαιρετικά Αυστραλέζικα φιλμ: "52 Tuesdays", "These final hours", "Wake in fright").

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Η προπώληση των καρτών διαρκείας έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Δαναός 1 & 2. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς). Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά σήμερα. Οι τιμές: Πρωινές προβολές: 4€ / Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€ / Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 € / Κάρτες Διαρκείας: Κάρτα 10 προβολών: 35€, Κάρτα 20 προβολών: 60€, Κάρτα 25 προβολών: 75€ - στην τιμή περιλαμβάνονται και δύο ατομικές προσκλήσεις για την Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. Κάθε κάτοχος κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ θα έχει το δικαίωμα να παραλάβει μέχρι τέσσερις (4) δωρεάν προσκλήσεις για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας και με βάση την διαθεσιμότητα των ταινιών. Η παραλαβή των προσκλήσεων θα γίνει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στο Aegean College Omiros Educational Group (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα – τηλ: 2103211228), από τις 11.00 έως τις 18.00.

Kαλές προβολές!

Aπόστολος Κίτσος

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos