Νύχτες 13: "Waltz with Bashir" - REVIEW

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2013, 11:33

Waltz with Bashir

Οπτική εξτραβαγκάνζα ιστορικής μνήμης

8/10

Ενας σκηνοθέτης, δηλαδή ο ίδιος ο Αρι Φόλμαν, ακούει την εξομολόγηση ενός φίλου και πρώην συμπολεμιστή του στον πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, γύρω από έναν εφιάλτη που επιστρέφει ξανά και ξανά. Να έχει άραγε κάποια σχέση με όσα συνέβησαν στον πόλεμο; Και γιατί ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν θυμάται τίποτα απολύτως από εκείνη την περίοδο;

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη κυκλοφορία του προσωπικού φιλμ του Άρι Φόλμαν στο πέρασμα των οποίων δεν έχασε τίποτα από τη δύναμη και το βάθος του. Μια πρωτοποριακή ταινία στην οποία η εθνική μνήμη συνδυάζεται με την ατομική ιστορία και vice versa αυτό το animated ημι-ντοκιμαντέρ καταφέρνει να μεταδώσει το μήνυμα της ματαιότητας του πολέμου χρησιμοποιώντας ιδιαίτερη αισθητική που εμπλέκει το θεατή συναισθηματικά μέσα στη στοιχειωμένη του ατμόσφαιρα.

Ο σκηνοθέτης συναντά φίλους, συμπολεμιστές και ειδικούς για να ανασυνθέσει τα τραυματικά γεγονότα της σφαγής στο στρατόπεδο της Sabra και Shatila κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο το 1982 στον οποίο και έλαβε μέρος ως νεαρός στρατιώτης. Στη διάρκεια της περιπλάνησης και των συζητήσεών του προκύπτει η φρίκη του πολέμου την οποία κουβαλούν μέσα τους όσοι είχαν την εμπειρία του, μια περίεργη αίσθηση η οποία φέρνει στο νου αντίστοιχου περιεχομένου φιλμ όπως το Αποκάλυψη Τώρα/1979. Το όνειρο κι ο εφιάλτης γίνονται ένα με αποτέλεσμα μια από τις πιο original ταινίες που έχετε δει ποτέ.

Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως ένα πρωτοποριακό κινηματογραφικό υβρίδιο που συνδυάζει το ψυχολογικό δράμα με το φιλοσοφικό διαλογισμό χρησιμοποιώντας ένα σχεδόν ιμπρεσιονιστικό ποπ σχέδιο που από μόνο του αξίζει όσο δεκάδες εμπορικά action anime. Η ταινία διατηρεί ακέραιες αυτές τις αξίες ενώ η αφήγηση διακατέχεται από έναν τόνο ποιητικό κι έναν υπνωτικό ρυθμό που ενώνει την πραγματικότητα και την παραίσθηση σε οπτική extravaganza. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Προβάλλεται Δευτέρα 23/9, στις 8.15 μ.μ.,Όπερα 1

Μιχάλης Κωνσταντέλλης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos