Νύχτες 13: "The Stone Roses: made of stone" - REVIEW

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2013, 12:54

"The Stone Roses: made of stone"

Υπήρξαν ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα για το κίνημα Madchester, που καθόρισε την παγκόσμια μουσική σκηνή και τεράστιοι σταρ στην εποχή τους. Το δισκογραφικό τους ντεμπούτο έχει ψηφιστεί ως ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά άλμπουμ στην ιστορία. Οι Stone Roses επιστρέφουν στην ενεργό δράση και ο Σέιν Μίντοουζ καταγράφει το ταξίδι τους.

‘Fuck Oasis, fuck Manchester’

5/10

Όταν ένας φανατικός οπαδός μιας μεγάλης μπάντας αναλαμβάνει να ετοιμάσει ένα ντοκυμανταίρ για αυτήν, ελλοχεύουν δύο κίνδυνοι: 1) να εστιάσει στο ‘on stage’ περιεχόμενο που λίγο πολύ όλοι έχουν δει στο Youtube, στο NME, στο twitter, παρά στο backstage υλικο που ίσως θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και 2) να μην κρατάει αποστάσεις από το ίδιο το συγκρότημα, όπως θα όφειλε ως σκηνοθέτης και απλά να εκθειάζει τα μέλη και παράλληλα αναπαράγει ήδη υπάρχον υλικό, με το αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με ‘καλά μονταρισμένο footage’ παρά ταινία.

Ο Μίντοουζ, μέγας φαν των Stone Roses, πέφτει και στις δύο παραπάνω παγίδες. Έτσι,βλέπεις περισσότερο υλικό από συναυλίες και συνεντεύξεις, μερικές στιγμές όπου μιλούν φαν της μπάντας –οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της ταινίας- και δεν δίνει καθόλου το λόγο στην μπάντα, να μιλήσει on camera για την ταινία και για τον εαυτό τους. Πραγματικά, λατρεύω τους Stone Roses, αν και δε τους θεωρώ τη μεγαλύτερη μπάντα στον πλανήτη, όπως ‘πλασάρεται’ στην ταινία, αλλά το συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ ήταν βαρετό, μέτριο και πολύ ‘comme-il-faut’. Λίγη ‘αυθάδεια’, λίγη ‘γλωσσίτσα έξω’ όταν μιλάμε για τέτοιες μπάντες, δεν έβλαψε κανέναν...

(Και όπως είπαμε και με ένα φίλο κατά τη διάρκεια της ταινίας... ‘ας βάλει ο Josh Homme εμάς να κάνουμε ντοκυμανταίρ για τους Queens of the stone age’ να δεις τι θα γίνει..)

Ειρήνη Κατσαρά

Μια ταινία αγάπης για την αγαπημένη του μπάντα

6/10

Ο Shane Meadows είναι ο δημιουργός των εξαιρετικών "Dead man's shoes" και "This is England" μεταξύ μερικών ακόμα καλών ταινιών. Οταν οι Stone Roses του ζήτησαν να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την επανένωσή τους πέρσι, έπαθε... παράκρουση. Δηλωμένος "σκληροπυρηνικός" φαν, έφτιαξε εν τέλει μια ταινία αγάπης για την αγαπημένη του μπάντα. Αυτό είναι πολύ απλό και καλό αλλά ταυτόχρονα και το κακό με το "Made of stone"!

Kαλό γιατί, όπως κάθε αφοσιωμένος οπαδός, δεν χρειάζεται να εξηγεί σε κανέναν γιατί τους θεωρεί κορυφή. Οι ατάκες και τα όσα συμβαίνουν στην πρώτη τους συναυλία σε μικρό χώρο μετά από τόσα χρόνια, είναι απολαυστικά και μαζί το καλύτερο σημείο του ντοκιμαντέρ. Οσοι το είδατε θυμάστε. Εξαιρετική είναι και η εισαγωγή. Ακούμε τον... Αλφρεντ Χίτσκοκ να μιλά για την δημιουργία και την έννοια της επιτυχίας ενώ ένας υπερcool, Ian Brown, προχωρά λες και είναι στο πάρκο στην πρώτη σειρά στις "επικές" συναυλίες τους πέρσι στο Heaton Park στο Μάντσεστερ. Ακούς μαζί και το "I wanna be adored" και σκέφτεσαι πως θα δεις ένα σούπερ ντοκιμαντέρ!

Αυτό δεν θα συμβεί, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρυθμού. Εκεί που παίρνει μπρος, φρενάρει. Ακόμα και τα τραγούδια, μερικές φορές, παιγμένα ολόκληρα, σταματούν την όποια δράση, ενώ θα ακουστούν λιγότερα απ' όσα περιμένεις. Ο σκηνοθέτης δεν εστιάζει στα πρόσωπα των μελών, κυρίως του κιθαρίστα John Squire, απλά να τον ρωτήσει: "γιατί βαριέσαι τόσο πολύ;" Παράλληλα δείχνει διστακτικός να διαλέξει. Να αφήσει το γνωστό τους παρελθόν στην άκρη ή οφείλει να ενημερώσει τον αδαή, κάτι που μερικά φλασμπάκ, μοιάζουν άστοχα και επαναλαμβανόμενα. Εντυπωσιακό είναι και το μοντάζ στο φινάλε με ολόκληρο το σχεδόν δεκάλεπτο "Fools gold" από το Heaton Park, αλλά η επιλογή σαφώς κούρασε τους μη φανατικούς.

Να μου πεις αν δεν είσαι φανατικός, γιατί πήγες να το δεις;

Γιάννης Λυμπέρης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos