Νύχτες 13: "Pussy Rot: A punk prayer" - REVIEW

Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2013, 15:24

Pussy Riot: μια πανκ προσευχή

Θάρρος και τόλμη

7/10

Οι Pussy Riot κατά 99% δεν θα γίνονταν ποτέ διάσημες για τη μουσική τους. Ταλέντο μπορεί να μην έχουν, έχουν όμως θάρρος και «καρύδια» περισσότερα από κάθε ανδρική και... σκληρή μπάντα εκεί έξω.

Το ντοκιμαντέρ των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόφκιν καταγράφει δημοσιογραφικά την ιστορία της Νάντια, της Μάσα και της Κάτια, των τριών νεαρών κοριτσιών που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για «βλασφημία», στη συντηρητική και θρησκόληπτη Ρωσία που θέλει ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τους έξι μήνες από τον Φεβρουάριο του 2012 όταν το φεμινιστικό πανκ συγκρότημα φορώντας τις πολύχρωμες μπαλακλάβες («θέλουμε χρώμα για να δείξουμε πως λέμε όχι στη βία» λένε οι ίδιες) οργάνωσε μια performance στον ναό του Αγίου Πέτρου. Ουσιαστικά ποτέ δεν την έκαναν, καθώς η ασφάλεια της έδιωξε 20 με 30 δευτερόλεπτα μετά.

Και οι τρεις κοπέλες που συνελήφθησαν είναι αρχικά αφελείς. Μπορείς να πεις ως είναι «στην κοσμάρα τους» μέχρι και να ειρωνευτείς την performance τους, που μάλλον βγάζουν γέλιο παρά επαναστατικές τάσεις. Μετά την αφέλεια, έρχεται η συνειδητοποίηση, όχι της πράξης –που ουσιαστικά είναι μια απλή διατάραξη κοινής ησυχίας- αλλά πως έχουν να κάνουν με την ίδια την κυβέρνηση. Και τότε παρά να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, συνέχισαν με το ίδιο κουράγιο και θάρρος. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ έβαλαν έξυπνα και τους γονείς στην «δράση», δεν κατέφυγαν σε εντυπωσιακές δηηλώσεις και κραυγές, αλλά κινήθηκαν πάνω στα γεγονότα και στην ίδια τη δίκη, που και ένας κυνικός δεν θα μπορούσε παρά να την χαρακτηρίσει «στημένη»...

Απέφυγαν όμως να θέσουν μεγαλύτερα ερωτήματα για τη Ρωσία, μένοντας μόνο στο γεγονός, δίνοντας στο τέλος την εντύπωση πως γοητεύτηκαν ίσως λίγο περισσότερο από την –συνεχιζόμενη- περιπέτεια των τριών γυναικών, παρά με το θέμα της λογοκρισίας.

Προβάλλεται Πέμπτη 26/9, Όπερα 1, 8.30 μ.μ. και Παρασκευή 27/9, Δαναός 2, 10 μ.μ.

Γιάννης Λυμπέρης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
12 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos