Ταινίες έναρξης και λήξης για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δημοσίευση: 1 Απριλίου 2013, 04:24

Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 4 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την ταινία «Τα παλιόπαιδα» του Αντονί Μαρσιανό και θα διαρκέσει έως τις 10 του μηνός («Δαναός», «Οπερα», Γαλλικό Ινστιτούτο). Θα συνεχιστεί στις 11-17/4 στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα «Παύλος Ζάννας»).

Το φεστιβάλ θα απονείμει δύο βραβεία: το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τη γεννημένη στην Αθήνα Γαλλίδα ηθοποιό Αριάν Λαμπέντ (γνωστή από τις ταινίες του Λάνθιμου και της Τσαγγάρη), το σκηνοθέτη Θάνο Αναστόπουλο, τη μουσικολόγο Aleχandra Norambuena Skira και το συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη. Από τις εκπλήξεις του φεστιβάλ η γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία «Τίμα τη μητέρα σου και τη μητέρα σου» της Μπριζίτ Ρουάν (θα βρίσκεται και η ίδια εδώ). Συμπρωταγωνιστούν οι Λάκης Λαζόπουλος και Ντέμης Ρούσσος.

H ταινία έναρξης

Τα Παλιόπαιδα (Les Gamins)

Του Anthony Marciano με τους Alain Chabat, Max Boublil και Sandrine Kiberlain (Γαλλία, 2012, 112΄, έγχρωμο). Έχοντας μόλις αρραβωνιαστεί, ο Thomas συναντά τον μέλλοντα πεθερό του Gilbert, παντρεμένο εδώ και 30 χρόνια με τη Suzanne. Ο απογοητευμένος Gilbert θεωρεί ότι δεν έζησε πλήρως τη ζωή του εξαιτίας της συζύγου του. Πείθει τον Thomas να μην παντρευτεί την κόρη του Lola και τον παρακινεί να τα παρατήσουν όλα.

H ταινία λήξης

Μπουτίκ για Αυτόχειρες (Le Magasin des Suicides)

Του Patrice Leconte (Γαλλία, Βέλγιο, Καναδάς, 2012, 35΄85΄΄ έγχρωμο. Φανταστείτε μια πόλη όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πια όρεξη για τίποτα, σε σημείο που το πιο περιζήτητο κατάστημα να είναι εκείνο που πουλά δηλητήρια και σκοινιά κρεμάλας. Η ιδιοκτήτριά του όμως φέρνει στον κόσμο ένα παιδί που ενσαρκώνει τη χαρά της ζωής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos