Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 13: "Populaire". REVIEW

Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2013, 03:26

Populaire (6/10)

Γαλλία/Βέλγιο, 2012, 111΄. Σκηνοθεσία: Régis Roinsard. Ηθοποιοί: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo.

Σύνοψη: Η νεαρή Rose ζει σε ένα μικρό χωριό στη Νορμανδία αλλά ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Φεύγει για τη Λιζιέ όπου ο Louis, ιδιοκτήτης ενός ασφαλιστικού γραφείου, την προσλαμβάνει ως γραμματέα. Η Rose, που έχει το χάρισμα να δακτυλογραφεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ξυπνά το φιλόδοξο αθλητικό πνεύμα που κρύβει μέσα του ο Louis ο οποίος αποφασίζει να την κάνει πρωταθλήτρια στη δακτυλογράφηση.

…πιο γρήγορα παρακαλώ, πιο γρήγορα!

Το Populaire έχει ήδη πάρει διανομή για τις ελληνικές αίθουσες με τον…ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Χτυποκάρδια στο Γραφείο»! Καλώς ή κακώς, καλός ή κακός, αυτός ο τίτλος του ταιριάζει γάντι! Το Populaire, το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Régis Roinsard, είναι ένα έργο φόρος τιμής στη δεκαετία του 1950. Είτε αυτό είναι η μόδα, τα υπέροχα ρετρό props, σκηνικά και κουστούμια, η [υποτιθέμενη;] γυναικεία χειραφέτηση, το αλυσιδωτό κάπνισμα ή ο κινηματογράφος της εποχής.

Η ιστορία δεν είναι τίποτα το καινούριο ή το πρωτοπόρο. Κλασσικό outsider story μίας κοπελίτσας από μικρό χωριό αλλά με μεγάλα όνειρα. Βασικά, τίποτα σ’αυτό το έργο δεν είναι καινούριο ή πρωτοπόρο. Παρολαυτά, το γεγονός ότι όλο το φιλμ είναι τυλιγμένο μέσα σε γλυκό, ροζ, ζαχαρένιο τσιγαρόχαρτο το κάνει σχεδόν αδύνατο να του αντισταθείς! Το σενάριο, καθώς και η λαχταριστή οπτικοποίησή του, δανείζονται διάφορα γνωστά στοιχεία της ποπ κουλτούρας [μία ακόμα δικαιολόγηση του τίτλου] είτε αυτό είναι ο Πυγμαλίων [Ωραία Μου Κυρία / Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα], ο Rocky, οι αισθηματικές κομεντί του Billy Wilder, το Vertigo [εντάξει, εκεί το παράκαναν λίγο!] ή ο Jacques Tati. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι αξιαγάπητο – εντάξει, ο γοητευτικότατος Romain Duris είναι πάντα αξιαγάπητος!- και το σύνολο των ερμηνειών αποτελεσματικότατο. Το σενάριο, αν και κοινότοπο, δεν παύει να είναι ιδιαιτέρως χαριτωμένο και με πολύ έξυπνο χιούμορ. Από τα πλεονεκτήματα της ταινίας είναι, επίσης, η σταδιακή και εξελικτική βελτίωσή της με αποκορύφωμα τον Εθνικό και Παγκόσμιο Διαγωνισμό Δακτυλογραφίας, όπου συνδυάζει ξεκαρδιστικές ατάκες και μορφασμούς με ειλικρινώς συγκινητικές στιγμές.

Ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση όμως ήταν το γεγονός ότι η προβολή του Populaire έγινε παρουσία του σκηνοθέτη/σεναριογράφου και συν-σεναριογράφου της ταινίας! Ο Régis Roinsard μας περιέγραψε γλαφυρότατα την περιπέτειά του μέχρι να φτάσει στον κινηματογράφο Δαναό. Όταν κατέβηκε το πρωί της ίδιας ημέρας από το σπίτι του στο Παρίσι για να τον παραλάβει το ταξί που είχε παραγγείλει, είδε μπροστά στα μάτια του να του κλέβουν το ταξί! Αφού κατάφερε να βρει άλλο τρόπο και να φτάσει στο αεροδρόμιο, όταν έφτασε στην Αθήνα, συνειδητοποίησε ότι του είχαν χάσει τη βαλίτσα! Είπε, πάντως, ότι οι υπάλληλοι του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν πολύ εξυπηρετικοί και του έδωσαν και ένα νεσεσέρ με είδη πρώτης ανάγκης και…ένα παιδικό μπλουζάκι!

Παρά ταύτα, ο Régis δεν πτοήθηκε καθόλου και ήρθε όλος χαρά στο Δαναό για την πρώτη ελληνική προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του. Μας εκμυστηρεύτηκε όμως ότι φοβόταν λίγο για το τι μπορούσε ακόμα να πάει στραβά!

Τάσος Κλειδωνόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos