En Lefko 17: Τα μουσικά ντοκιμαντέρ

Δημοσίευση: 19 Απριλίου 2017, 18:19

Κάθε νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει και ειδικό τμήμα για τα μουσικά ντοκιμαντέρ που γνωρίζουν αξιοσημείωτη άνθηση τα πρόσφατα χρόνια. Πολύ περισσότερο, αν το φεστιβάλ στο οποίο αναφερόμαστε, το διοργανώνει μουσικός σταθμός.

Το En Lefko Film Festival θα διεξαχθεί για πρώτη φορά (26/4 – 3/5 σε Δαναό και Ιντεάλ) και ανάμεσα στις υπόλοιπες ενότητες ξεχωρίζει φυσικά αυτή των μουσικών ντοκιμαντέρ, η οποία είναι όπως αναμενόταν, ιδιαίτερα προσεγμένη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του διαγωνιστικού Οn Air (με την κορυφαία ταινία να επιβραβεύεται με 2.000 ευρώ), με λόγια των δελτίων τύπου της διοργάνωσης:

Μπρούκλυν, Άντε Γεια! (Goodnight Brooklyn – the story of Death by Audio)

To Death by Audio ήταν το venue που στέγασε την underground σκηνή του Μπρούκλυν, κάνοντάς το παγκόσμια εναλλακτική πρωτεύουσα για τη δεκαετία από το 2005 κι έπειτα, βγάζοντας μπάντες που ξεπέρασαν τα τοπικά όρια και «κατέκτησαν τον κόσμο» όπως οι Future Islands, A Place to Bury Strangers, Thee Oh Sees και ο Ty Segall. Το 2014 έκλεισε, πέφτοντας θύμα του gentrification (σε μια ιστορία που, εντελώς ειρωνικά, εμπλέκεται η βίβλος των χίψτερς που λέγεται Vice). Αυτή είναι η ιστορία του κι ακούγεται δυνατά (Σκηνοθεσία: Μάθιου Κόνµποι).

Η Τζαζ του Νείλου (Cairo Jazzman)

Μπορεί ο θρησκευτικός φονταµενταλισµός και η τριτοκοσμική γραφειοκρατία να κάνει τον Αµρ Σαλάχ, αιγύπτιο τζαζίστα και διοργανωτή του Φεστιβάλ Τζαζ Καΐρου, να το βάλει κάτω; Μπορεί η ανεκπλήρωτη ουτοπία της Αραβικής Άνοιξης να δώσει τη θέση της σε μια θεοκρατία που κόψει τους δεσμούς με τη Δύση μέσω της ομορφότερης διόδου που αποτελεί η μουσική; Το ντοκιμαντέρ του Ατέφ Μπεν Μπουζίντ διηγείται αυτή τη μάχη διατήρησης των πολιτιστικών κεκτημένων σε μια πόλη που, όπως και να το κάνουμε, έχει άρωμα Αθήνας (παρουσία των δηµιουργών).

Σεξ, Ναρκωτικά και Φωτογραφίες (Shot! the Psycho-Spiritual Mantra of Rock)

David Bowie, Syd Barrett, Queen, Iggy Pop, Blondie, Lou Reed, όπως δεν τους έχουµε ξαναδεί ποτέ. Μέσα από τον φακό ενός από τους σπουδαιότερους ροκ φωτογράφους όλων των εποχών, του Mick Rock που τους ακολούθησε, έζησε μαζί τους ως συνομήλικος και συνεπιβάτης στο rock’n’rollercoaster και τους απαθανάτισε στις πιο ακραίες, ιδιαίτερες κι άγνωστες στιγµές τους (Σκηνοθεσία: Μπάρνι Κλέι).

Ηλεκτρονικό Σέλας (Northern Disco Lights)

Στις αρχές των 00s, πιθανότατα κανένας μας δε θα μπορούσε να ονοματίσει έστω έναν δημοφιλή μουσικό από τη Νορβηγία. Την ίδια περίοδο, η disco βρισκόταν κλεισμένη σε ένα ντουλάπι που άνοιγαν μόνο οι aficionados αναπολώντας το παρελθόν. Μια παρέα συνομήλικων παραγωγών/ DJs από την σκανδιναβική χώρα ένωσαν τη βαρεμάρα που τους προκαλούσε η ζωή σε μια παγωμένη χώρα μαζί με την αγάπη τους για το είδος, τα 70s και την cosmic παράδοσή τους και κατάφερναν να ξαναζωντανέψουν ένα είδος που είχε μείνει εγκλωβισμένο στο κλισέ των γιακάδων του Τραβόλτα στο Πυρετός το Σαββατόβραδο. Οι Todd Terje, Prins Thomas και Lindstrom συμπαρέσυραν μαζί τους ολόκληρο τον πλανήτη που μέχρι τα μισά τςη δεκαετίας χόρευε στους ρυθμούς της nu-disco. Ακόμα κι ο δανδής Bryan Ferry, τον οποίο όλοι αγαπόυσαν, κι εμφανίζεται σε αυτό το ντοκιμαντέρ του Μπεν Ντέιβις (παρουσία του μέλους της σκηνής, DJ και παραγωγού Bjorn Torske, φυσικά θα ακολουθήσει πάρτυ).

Χορεύοντας στο Ρυθμό του Σουίνγκ (Alive and Kicking)

Ένα ντοκιμαντέρ της Σούζαν Γκλέιτζερ για τον κόσµο του σουίνγκ που γεννήθηκε στη σκιά της Μεγάλης Ύφεσης του ’30 για να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια ως παγκόσµιο φαινόµενο. Πόσα ακροβατικές απίθανες φιγούρες χωράνε στη μιάμιση ώρα που διαρκεί το φιλμ (ακολουθεί live swing show).

Ρίμες που Σκοτώνουν (War of Words)

Τα rap battles της βρετανική χιπ-χοπ σκηνής (που διάγει μάλλον τις καλύτερες μέρες της ιστορίας της) σε ένα σαρωτικό παιχνίδι που δεν γνωρίζει όρια, σχεδόν επιδιώκοντας τον λεκτικό εξευτελισµό και καταργώντας κάθε υπόνοια πολιτικής ορθότητας. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν ποτέ δε θα δουν δισκογραφικό συμβόλαιο… (σκηνοθεσία: Κρεγκ Τουόι, Τοµ Γουόρθ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos