Khumba

Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο, ακόμα και στην περίπτωση μιας ζέβρας. Ο Κούμπα είχε την ατυχία να γεννηθεί με τις μισές του ραβδώσεις και έτσι το προληπτικό κοπάδι του τού αποδίδει την ξαφνική ξηρασία που έχει πλήξει την περιοχή. Η νεαρή ζέβρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει, για να βρει τον θρυλικό νερόλακκο, όπου οι πρώτες ζέβρες απόκτησαν τις ρίγες τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη

Η ταινία αφορά σε μια ζέβρα που κατευθύνεται στο άγνωστο με σκοπό να βρει τις ρίγες της. Τι ήταν αυτό που αρχικά σας ενέπνευσε, για να ξεκινήσετε την ιστορία;

Η ταινία μιλάει για μια ζέβρα που έχει τις μισές ρίγες, η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός. Η ταινία πραγματεύεται πολλά διαφορετικά ζητήματα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες που είχα μεγαλώνοντας στη Νότιο Αφρική. Μια ζέβρα με τις μισές ρίγες είναι μια μεταφορά, αρκετά εύληπτη σχετικά με ζητήματα διαφορετικότητας.

Κάθε ανεξάρτητη ταινία έχει και τις δικές της προκλήσεις. Ποιες ήταν αυτές που αντιμετωπίσατε εσείς σαν σκηνοθέτης της συγκεκριμένης ταινίας;

Η αρχική ιδέα για την ταινία γεννήθηκε το 2003. Από την αρχή πίστευα που πρόκειται για ένα πολύ δυνατό concept, αλλά πάντα στην πορεία προκύπτουν διάφορα προβλήματα, ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη ταινία που σκηνοθετείς. Τα προβλήματα σίγουρα είναι εντονότερα, όταν έχεις ένα μικρό budget στη διάθεσή σου.
Ποια ήταν η πιο αστεία σας στιγμή στην ταινία; Πώς σας προέκυψαν όλα αυτά τα αστεία που βλέπουμε στην ταινία;
Υπάρχουν κάποιες πραγματικά αστείες στιγμές, αλλά πιο πολύ μάλλον πρόκειται για κάποιες στιγμές που όλα είναι τόσο αρμονικά ενορχηστρωμένα, από την έκφραση του χαρακτήρα και τη φωνή του, έως την ατάκα που ξεστομίζει. Τότε, όντως προκύπτει κάτι ιδιαίτερα μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η σκηνή με τα τρωκτικά ας πούμε είναι μία από τις αγαπημένες μου. Έχουμε δύο άγρια ζώα της φύσης που είναι πρωταγωνιστές σε μια απίστευτα τρελή σκηνή. Καμιά φορά έχω κάποιες τρελές ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα, ώστε να προκύψουν κάποιες πολύ γελοίες καταστάσεις. Στη συνέχεια, όταν εμπλέκεται και το τμήμα του animation, οι σκηνές αυτές απογειώνονται.

Θα μας πείτε δύο λόγια για τη μουσική της ταινίας;

Η μουσική και γενικά οι ήχοι διαδραμάτισαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, για να δημιουργηθεί αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο Καρού. Έτσι, οι ήχοι του τοπίου μπορεί να είναι από ανεμόμυλους που τρίζουν, έως και το θόρυβο των τζιτζικιών. Ένα από τα βασικά θέματα που πραγματεύεται η ταινία είναι όπως είπαμε η διαφορετικότητα, έτσι επιδίωξή μας ήταν να υπάρχει μια ποικιλία από μουσικά θέματα και μουσικά όργανα. Οι διάφοροι χαρακτήρες που συναντά ο Κούμπα στο ταξίδι του έχουν σκοπό να δώσουν έμφαση σε αυτήν την ποικιλία. Έτσι, θέλαμε ο κάθε χαρακτήρας να έχει μια δική του ιδιαίτερη μουσική χροιά. Όλο αυτό ήταν μια πραγματική πρόκληση για τον συνθέτη μας Bruce Retief που έπρεπε να ταιριάξει με μαεστρία όλους αυτούς τους ήχους και τις μουσικές.
Το πρώτο location βρίσκεται κυρίως στο κοπάδι με τις ζέβρες. Έτσι, ψάξαμε για πιο παραδοσιακούς ήχους που αναγνωρίζονται διεθνώς σαν “αφρικάνικη μουσική”.
Το δεύτερο location βρίσκεται έξω από το περιφραγμένο περιβάλλον, όταν ξεκινάει η αναζήτηση του Κούμπα. Εκεί, θέλαμε κάπως πιο “Καρού” ήχους που παραπέμπουν στους ανεβαστικούς ρυθμούς της Νοτίου Αφρικής.
Στην τελευταία πράξη οι ζέβρες ενώνονται με τα υπόλοιπα ζώα του Καρού σε μια δραματική μάχη εναντίον του Φάνγκο. Εκεί, μιλάμε για μια πιο ορχηστρική κατάσταση.

Τι θα θέλατε να αποκομίσουν οι θεατές από την ταινία;

Βασικός στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια διασκεδαστική ταινία κινουμένων σχεδίων που θα ενθάρρυνε τα παιδιά, όχι απλά να ανέχονται το διαφορετικό, αλλά να το επικροτούν συνάμα. Επίσης, θέλαμε το κοινό να πάρει μια γεύση από την απαράμιλλη νοτιοαφρικάνικη αισθητική, τα μαγευτικά τοπία του Καρού, έναν τόπο που είχε εξιτάρει στο έπακρο τη φαντασία μου, όταν ήμουν παιδί.

Αυτή τη στιγμή εργάζεστε σε κάποιο άλλο project;

Έχουμε στο μυαλό μας διάφορα. Σκεφτόμαστε μάλιστα το σίκουελ του Ζαμπίζια: Πουλιά στον Αέρα. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε φέρει στο προσκήνιο το πιο φιλόδοξό μας σχέδιο. Πρόκειται για μια ιστορία με ένα θαλάσσιο τέρας. Και βέβαια σκέφτομαι έντονα και τη συνέχεια του Κούμπα: Μία Ζέβρα και Μισή. Έχουν δημιουργηθεί κάποιοι πολύ όμορφοι χαρακτήρες. Είναι πολύ κρίμα να μην τους ξαναδούμε.

Η ταινία προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά. Έτσι, αντί για τους Λίαμ Νίσον, Λόρενς Φίσμπερν, Στιβ Μπουσέμι, θα ακούσουμε τους Φοίβο Ριμένα, Φώτη Πετρίδη, Ηλία Ζερβό, Πέτρο Δαμούλη

Πρώτη δημοσίευση: 4 Dec 2014, 10:05
Ενημέρωση: 10 Dec 2014, 19:06
Τίτλος:
Khumba ( Κούμπα: Μια ζέβρα και μισή)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
83
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos