Όσο και αν ακούγεται μπερδεμένη η υπόθεση της ταινίας, πιστέψτε με, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το αντίθετο: έτσι οφείλει να δείχνει. Λίγο τρικυμιώδης, λίγο παραισθησιογόνα, λίγο καρικατούρα, λίγο κομικίστικη, να μην παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά, αλλά και να μην αερολογεί. Όπως ακριβώς και το αστυνομικό νεο-νουάρ μυθιστόρημα του Πίντσον που «βυθίζεται» στην ψυχεδελική ομιχλώδη ατμόσφαιρα και τη νέον λάμψη της αμερικανικής υποκουλτούρας των ‘60s.

Ο Πολ Τόμας Άντερσον είναι "master" ξανά. Αφοσιωμένος απόλυτα στο υλικό του, καταφέρνει να απεικονίσει άριστα την παρακμή μιας ολόκληρης εποχής μέσα στο χάσιμο της φούντας και την ανατροπή μιας κοινωνικοηθικοπολιτικής (γοητευτικής, πάντως) ψευδαίσθησης μιας ολόκληρης κοινωνίας (της αμερικανικής), μέσα από μια αριστουργηματική αντικουλτούρα, εκεί όπου οι κανόνες του κλασσικού νουάρ ακυρώνονται στο αμέσως επόμενο πλάνο από τα "καμμένα" (και σε ορισμένες στιγμές εντελώς ξεκαρδιστικά) αστεία ύφους "Big Lebowski".

Αφηγηματικό του όχημα, ο Ντοκ Σπορτέλο, ένας δευτεροκλασάτος, νεοχίπης, μονίμως μαστουρωμένος όπως και η ίδια του η χώρα (αλλά και μέσα στην χασικλίδικη οπτική του, με εκλάμψεις απόλυτης... ξαστεριάς) ιδιωτικός ντετέκτιβ που μπλέκεται σε μια επικίνδυνη υπόθεση. Ένας εξ'ορισμού loser που στο τέλος θα στεφθεί νικητής ξεφτυλίζοντας τον αμερικανικό politically correct μύθο, συναισθηματικός αλλά αδίστακτος μέσα στην παράνοια της ναρκωτικής του ψευδαίσθησης. 

Ο Γιόακιν Φοίνιξ, όπως πάντα μεγαλειώδης. Έχει προσεγγίσει και δουλέψει τον ρόλο του με ανατριχιαστική ακρίβεια ανατόμου, τη στιγμή που τον έχει πασπαλίσει με πρέζες από... πρέζα (sic), φραμπαλά αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι και αλλόκοτα αστείο τριπαρισμένο attitude σε όλο το φιλμ. Μαζί του, ο Τζος Μπρολίν εξωφρενικά αστείος και η Κάθριν Ουότερστον που γράφει εκπληκτικά στα πλαναρίσματα του Άντερσον. Αποτέλεσμα: μια αριστουργηματική stoner movie που ποτέ δεν έμοιαζε πιο περιεκτική σε νοήματα και συνάμα τόσο απελευθερωτική στη θέασή της.

Υπόθεση:

Όταν η πρώην φίλη του ιδιωτικού ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά με μία ιστορία για τον νυν δισεκατομμυριούχο εργολάβο φίλο της –με τον οποίο είναι ερωτευμένη- και ένα σχέδιο της συζύγου του και του φίλου της, να τον απαγάγουν και να τον κλείσουν σε ψυχιατρική κλινική… κάτι στην ιστορία της μάλλον πάει στραβά. Στα τέλη της ψυχεδελικής δεκαετίας του ’60, η παράνοια κυβερνάει και ο Ντοκ ξέρει καλά πως η λέξη “αγάπη” είναι απλά της μόδας, όπως οι λέξεις “τριπάκι” και “groovy” με τη διαφορά πως η συχνή της χρήση οδηγεί σε προβλήματα.  

 

Πρώτη δημοσίευση: 25 Feb 2015, 20:39
Ενημέρωση: 5 Mar 2015, 04:57
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Inherent vice (Έμφυτο ελάττωμα)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
148
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos