Stunt Performers: Ένα επικίνδυνο επάγγελμα σε κρίση

Published: 3 Nov 2018, 19:56
Συντάκτης:

Οι ηθοποιοί που εκτελούν τα δικά τους stunts είναι λίγοι, με πρώτο και καλύτερο τον Tom Cruise, ο οποίος έχει τραυματιστεί παραπάνω από μία φορά. Παρ΄όλα αυτά, οι περισσότερες παραγωγές ταινιών και σειρών, χρησιμοποιούν stunt performers, δηλαδή επαγγελματίες που εκτελούν τις πολύ επικίνδυνες σκηνές. Δυστυχώς όμως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, γραφικών εφέ, αλλά κυρίως την απαίτηση του κοινού για ακόμα περισσότερο περιεχόμενο, η βιομηχανία προσπαθεί να φέρει εις πέρας το ίδιο καλό αποτέλεσμα με λιγότερα έξοδα. Η ζήτηση περιεχομένου πυροδοτεί την ανάγκη για περισσότερους εκπαιδευμένους ανθρώπους που εκτελούν stunts. Πολλοί από αυτούς όμως δουλεύουν σε σημείο εξάντλησης, κάτι που ως αποτέλεσμα έχει ένα επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. Ιδίως όταν η εκάστοτε παραγωγή τσιγκουνεύεται, πολλοί stuntmen και stuntwomen καταλήγουν να τραυματιστούν, ή ακόμα και να πεθάνουν σε κάποιο ατύχημα. Δυστυχώς, αυτό είναι το πόρισμα μίας πρόσφατης μελέτης του The Hollywood Reporter: τα πλατό δεν είναι πια ασφαλή όπως ήταν κάποτε και για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η εκάστοτε παραγωγή που προσλαμβάνει ανθρώπους χωρίς τα απαραίτητα προσόντα ή χωρίς την απαραίτητη εμπειρία για να στελεχώσει καίριες θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος παραγωγής για τα τηλεοπτικά σόου έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια γιατί συνεργεία παραγωγής ή showrunners έχουν αναλάβει υψηλότερες θέσεις για τις οποίες δεν ήταν έτοιμοι. Αν υπάρχουν μόνο 400 έμπειροι showrunners, αλλά πάνω απο 500 έτοιμα σενάρια, τότε σίγουρα πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα εκτέλεσης. Σε αυτήν περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως οι υπεύθυνοι δίχως εμπείρια κοστίζουν στην παραγωγή παραπάνω χρήματα αφού υπερβαίνουν το budget τους. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο γεγονός πως πολλοί stunt coordinators δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία και καταλήγουν να ευθύνονται για τον θάνατο ενός ανθρώπου που θα επιχειρήσει κάποιο stunt στο πλατό. Ουσιαστικά ο stunt coordinator είναι ο συντονιστής που προσλαμβάνεται από την παραγωγή για να προσλάβει ο ίδιος τους ανθρώπους που θα εκτελέσουν τα stunts των ηθοποιών και για να οργανώσει την εκτέλεση αυτών των stunts. Ο Andy Armstrong, ένας Βρετανός stunt coordinator, δήλωσε πως «αν έχεις Screen Actors Guild κάρτα μπορείς να εργαστείς ως ηθοποιός, ώς stuntman/-woman, ή ως stunt coordinator. Στο Λος Άντζελες σχεδόν όλοι έχουν στην κατοχή τους μία τέτοια κάρτα, κάτι που προφανώς είναι παράλογο. Είναι σαν να θεωρείς πως μία ευγενική αεροσυνοδός είναι ικανή να πιλοτάρει το αεροπλάνο». Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα θύματα, βρίσκεται ο John Bernecker, ο οποίος σκοτώθηκε στα γυρίσματα του “The Walking Dead” και η Joi Harris, η οποία σκοτώθηκε σε ένα stunt μηχανής στα γυρίσματα του “Deadpool 2”. Η μελέτη του The Hollywood Reporter αναφέρει πως «οι έμπειροι stunt performers που προπονούσαν την Harris ανέφεραν στην παραγωγή και στον stunt coordinator πως η Harris δεν ήταν έτοιμη να εκτελέσει το stunt της. Τους προειδοποίησαν πως είναι διαφορετικό να τρέχεις με τη μηχανή σε πίστα και διαφορετικό να πρέπει να το εκτελέσεις αυτό μπροστά σε κάμερες και σε κοινό. Οι παραγωγοί προφανώς δεν το έλαβαν υπόψιν τους».

Τα σωματία των Screen Actors Guild και American Federation of Television and Radio Artists ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο το “Stunt Coordinator Minimum General Standards Eligibility Process Guideline,” το οποίο αφορά την εμπειρία των stunt coordinators και θα εφαρμοστεί από το 2020 και μετά. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το διαδικτυακό αρχείο θα απαιτεί από τους stunt coordinators μα επιδεικνύουν πόσο χρόνο έχουν εργαστεί σε πλατό, με το λιγότερο αποδεκτό διάστημα να είναι 500 ημέρες. Παρ’όλα αυτά, είναι προβληματικό το γεγονός πως είναι ένα “guideline”, δηλαδή μία απλή οδηγία και όχι ένα κριτήριο, αφού οι παραγωγές δεν είναι αναγκασμένες να προσλάβουν συντονιστές stuns που πληρούν αυτήν την προϋπόθεση. Προφανώς, ακόμα και με τους θανάτους των ανθρώπων του stunt να αυξάνονται, το Hollywood αδιαφορεί. Δυστυχώς, με την Apple και την Disney να μπαίνουν στο παιχνίδι της διαδυκτιακής πλατφόρμας, τα πράγματα ίσως γίνουν χειρότερα πριν καλυτερέψουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos