Οι Κάννες ρίχνουν γέφυρες προς το Netflix

Published: 4 Mar 2019, 18:32
Συντάκτης:

Πολλά θέματα έχει εγείρει τον τελευταίο χρόνο το Netflix, ένα όμως κατάφερε να γίνει το πραγματικό talk of the town το 2018. Η διαμάχη της συνδρομητικής πλατφόρμας με ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ υψηλού κύρους, αυτό των Καννών, οδήγησε το Netflix να αποσύρει ταινίες όπως το “Roma”και το “The Other Side of the Wind” από την διοργάνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι Κάννες είναι έτοιμες για καινούργια διαπραγμάτευση σχετικά με την συμμετοχή του κολοσσού στο διαγωνιστικό εάν υπάρχουν και οι ανάλογες παραχωρήσεις από την αντίθετη πλευρά.

<a href="/en/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Όπως θα περίμενε κανείς, το εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει το Netflix και να θέσει υπό συζήτηση εάν θέλει να δει τις παραγωγές του να διεκδικούν τον “Χρυσό Φοίνικα”, είναι η διανομή των συγκεκριμένων ταινιών στην Γαλλία. Συγκεκριμένα, πίσω στο 2017 το Φεστιβάλ ήταν έτοιμο να συμπεριλάβει τις ταινίες της συνδρομητικής πλατφόρμας στο διαγωνιστικό τμήμα όμως η κοινότητα της διανομής επικαλέστηκε έναν νόμο που ορίζει ένα χρονικό περιθώριο 36 μηνών μετά την θεατρική προβολή  προτού μία ταινία να προωθηθεί για streaming. Προφανώς, το Netflix που βασίζεται το streaming, δεν μπορεί να περιμένει 3 χρόνια για να διαθέσει μία παραγωγή του στην πλατφόρμα του.   

Όπως όλα δείχνουν οι Κάννες δεν υποτιμούν το Netflix, ειδικά τώρα που αναγνωρίστηκε και από την Αμερικανική Ένωση Εταιριών, αλλά πλέον προϋποθέτουν την διανομή σε Γαλλικό έδαφος. 

Φυσικά, ο νόμος είναι εύκολο να αποφευχθεί εάν οι ταινίες προβληθούν εκτός διαγωνιστικού, αλλά πέρυσι το Netflix απέρριψε την συγκεκριμένη πρόταση αφού ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα ζημίωνε τους ίδιους αλλά το Φεστιβάλ γενικότερα. Όπως και έγινε.

Φαίνεται ότι μετά την Βενετία αλλά και το TIFF του Τορόντο, οι Κάννες έμαθαν το μάθημά τους και προσπαθούν να βρουν κερδοφόρες λύσεις και για τα δύο μέτωπα αλλά με τον παραπάνω νόμο ακόμα σε ισχύ το Netflix πρέπει να εξετάσει σοβαρά την απόφασή του.      

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos