Ο Σκορσέζε αναγκάζει το Netflix να αλλάξει τακτική

Published: 1 Mar 2019, 04:54
Συντάκτης:

Στα Όσκαρ που απονεμήθηκαν την περασμένη Κυριακή μία παραγωγή του Netflix, το «Roma», έφυγε με τρία χρυσά αγαλματίδια και τα τρία προσωπικά βραβεία για τον Αλφόνσο Κουαρόν, όπως η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και το ξενόγλωσσο. Για την επόμενη χρονιά ο αμερικανικός κολοσσός επιδιώκει να φύγει με περισσότερα με την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε "Τhe Irishman", της οποίας κυκλοφόρησε το πρώτο teaser. Σε αυτό μπορεί να μην βλέπουμε καμία σκηνή από την ταινία, αλλά βλέπουμε το «στους κινηματογράφους το φθινόπωρο».

<a href="/en/multimedia-video-clip/36-lepta-ntokimanter-gia-ta-gyrismata-toy-irishman/63633">36 λεπτά ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα του "Irishman"</a>ΣΧΕΤΙΚΑ36 λεπτά ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα του "Irishman"

Μέχρι πέρσι το Netflix δεν έβγαζε στα σινεμά τις ταινίες του πριν ανέβουν στην πλατφόρμα, υιοθετώντας την αρχή ότι πρέπει να είναι διαθέσιμες στους συνδρομητές από την πρώτη στιγμή που θα κυκλοφορήσουν. Αυτό άλλαξε με το «Roma» που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τρείς εβδομάδες πριν ανέβει στο Netflix, προκειμένου να μπορεί δικαιωματικά να συμμετέχει στην κούρσα των βραβείων. Και ειδικά μετά τις δέκα υποψηφιότητες και τις τρείς νίκες στα Όσκαρ, η ταινία εξακολουθεί να παίζεται σε επιλεγμένα σινεμά.

Το φθινόπωρο μέσω Netflix θα κυκλοφορήσει η νέα ταινία του Σκορσέζε, το «The Irishman», με τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Τζο Πέσι. Προκειμένου όμως να μπορέσει να διεκδικήσει Όσκαρ, αποτελώντας ήδη ένα πρώιμο σιγουράκι για την 92η τελετής απονομής, αλλά και επειδή ο σκηνοθέτης θέλει η ταινία του να έχει επιτυχία στο box office, σύμφωνα με το Hollywood Reporter ο Σκορτσέζε ζήτησε από τους παραγωγούς να έχει ευρεία κινηματογραφική διανομή και όχι περιορισμένη, όπως είχε το «Roma». Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες, όπως η AMC και η Regal που έχουν θέσει βέτο ότι δεν προβάλλουν ταινίες στους κινηματογράφους τους αν δεν βγουν για τουλάχιστον 90 μέρες, κάτι που για μια ταινία του Netflix σημαίνει ότι για τους πρώτους τρείς μήνες δεν θα μπορεί να υπάρχει στην streaming υπηρεσία. Αυτό είναι ακόμα αβέβαιο το πώς θα το διαχειριστεί ο κολοσσός, σε μια περίοδο που η Amazon σχεδιάζει να κάνει ακριβώς το αντίθετο, πέραν δηλαδή των ταινιών που θα βγαίνουν στα σινεμά θέλει να αρχίσει να κάνει και ταινίες που θα υπάρχουν μόνο στην πλατφόρμα της, αλλά και σε μια χρονιά που θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός με την δημιουργία νέων streaming υπηρεσιών, όπως η Disney και η Apple. Το «The Irishman» συν τοις άλλοις είναι μια ακριβή παραγωγή 125 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους σπουδαίους ηθοποιούς να υποδύονται τους χαρακτήρες τους σε διάφορες ηλικίες χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας.

Ίσως αποδειχθεί μια δύσκολη χρονιά για το Netflix καθώς πέραν του αυξανόμενου ανταγωνισμού, έχει στα σκαριά και άλλες ταινίες με δυνατά ονόματα που θα πρέπει να βγάλει στα σινεμά προκειμένου να διεκδικήσουν βραβεία, όπως το «The Laundromat» του Στίβεν Σόντερμπεργκ με την Μέριλ Στριπ και τον Γκάρι Όλντμαν, το «The Last Thing We Wanted» της Ντι Ρις, το «The King» με τον Τιμοτέ Σαλαμέ ή η άτιτλη ταινία του Noah Baumbach με την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Άνταμ Ντράιβερ. Ίσως ο Σκορτσέζε ανοίξει τον δρόμο και καταφέρει να πείσει το Netflix ώστε πολυαναμενόμενες ταινίες όπως η δική του να βρουν κανονική έξοδο στους κινηματογράφους. Αν δεν μπορεί ο Σκορτσέζε, τότε ποιος;

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos