Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο μπλεγμένος σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων

Published: 17 Oct 2016, 16:29
Συντάκτης:

Σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB, εμφανίζεται μπλεγμένος ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

O 42χρονος σταρ καλείται να παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Εθνη ή να αποκηρύξει τις συνδέσεις του με ομάδα που φέρεται να καταχράστηκε εκατομμύρια και επιθυμούσε να κερδίσει την εύνοια του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, το Bruno Manser Funds εισηγήθηκε ο ηθοποιός να χάσει την τιμητική θέση ως Αγγελιοφόρος της Ειρήνης. Αξιωματούχοι του δημοσίου φέρεται να αποκαλύπτουν πως ένας ξένος επιχειρηματίας χρησιμοποιούσε το ταμείο για να εξασφαλίσει επίσκεψη στον Λευκό Οίκο για τους συγγενείς του Μαλαισιανού πρωθυπουργού.

«Αν ο Ντι Κάπριο είναι απρόθυμος να ομολογήσει, θα του ζητήσω να παραιτηθεί από Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γιατί στερείται αξιοπιστίας για έναν τόσο σημαντικό ρόλο», τόνισε ο διευθυντής του ελβετικού φιλανθρωπικού ιδρύματος Bruno Manser Fund, Λούκας Στράουμαν.

Το ίδρυμα δέσμευσε τα υποκλαπέντα χρήματα, τα οποία θα πήγαιναν για την αποψίλωση των τροπικών δασών της χώρας.

Ο Ντι Κάπριο φέρεται να χρησιμοποίησε εκατομμύρια του επενδυτικού ταμείου για την παραγωγή της ταινίας «Ο Λύκος της Wall Street». Στο σκάνδαλο εμπλέκεται και ο Φρανκ Ουάιτ Τζούνιορ, επιχειρηματίας που δημιούργησε επιχείρηση επενδύσεων με το όνομα DuSable Capital Management LLC, κεφάλαια της οποίας προσφέρθηκαν στον Μπάρακ Ομπάμα αλλά και την Χίλαρι Κλίντον. Άλλες ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν είναι τα "Dumb and Dumber To" και "Daddy's Home". Τα δικαιώματα των ταινιών αυτών διεκδικεί η αμερικανική Δικαιοσύνη, μετά τις ενέργειές της πέρυσι να πάρει τα δικαιώματα του Λύκου της Γουόλ Στριτ.

Update 16/6/17: Το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο που είχε στην κατοχή του αναγκάστηκε να επιστρέψει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στις αμερικανικές Αρχές, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε νομικές ενέργειες διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων που εκλάπησαν από επενδυτικό ταμείο στη Μαλαισία.

Στα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται, επίσης, ένας πίνακας του Πικάσο που είχε δοθεί στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τα δικαιώματα δύο ταινιών του Χόλιγουντ. Ο εκπρόσωπος του ηθοποιού διευκρίνισε ότι ο Ντι Κάπριο είχε δεχτεί τα δώρα με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμά του με τη διοργάνωση μιας δημοπρασίας.

«Απλά δεν θα επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν τόπος όπου διεφθαρμένα πρόσωπα μπορεί να περιμένουν ότι θα κρύβουν περιουσιακά στοιχεία και θα κατασπαταλούν χρήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν προς όφελος πολιτών άλλων χωρών» δήλωσε την Παρασκευή ο Κένεθ Μπλάνκο, βοηθός γενικός εισαγγελέας.

O Λεονάρντο Ντι Κάπριο προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν αποστάσεις από το οικονομικό σκάνδαλο του επενδυτικού ταμείου 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). Για τον λόγο αυτόν ο ηθοποιός επέστρεψε σε αμερικανούς ερευνητές δύο δώρα, ένα Όσκαρ που είχε λάβει ο Μάρλον Μπράντο και έναν Πικάσο.

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλυψε ότι ένα δημόσιο ταμείο της Μαλαισίας, το οποίο ίδρυσε ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ το 2009 για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είχε λεηλατηθεί. Ορισμένα από τα ποσά που εκλάπησαν επέτρεψαν μεταξύ άλλων, εκτιμά η δικαιοσύνη, τη χρηματοδότηση τριών ταινιών του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους και Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ, την παραγωγή των οποίων έκανε η εταιρία Red Granite που εδρεύει στο Λος Άντζελες. Συνολικά, οι ζημιές για το ταμείο φέρεται να ανέρχονται σε 4,5 δισεκ. δολάρια.

Πρώτη δημοσίευση: 17 Oct 2016, 16:29
Ενημέρωση: 16 Jun 2017, 20:33
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos