H ρωσική αστυνομία απαγόρεψε την προβολή του "The death of Stalin"...

Published: 29 Jan 2018, 16:46
Συντάκτης:

Ο Armando Iannucci, γνωστός για τα Veep, The Thick of It και In the Loop, δημιούργησε πάλι μια πολιτική σάτιρα με επίκεντρο τη Ρωσία και συγκεκριμένα τον θάνατο του Στάλιν και ό,τι επακολούθησε μετά στο πολιτικό παρασκήνιο. Στην αρχή το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας απέσυρε την άδεια για την προβολή της ταινίας ύστερα από παράπονα διαφόρων μελών της κυβέρνησης και γνωστών καλλιτεχνών, οι οποίοι υποστήριξαν πως η ταινία ήταν άθλια, αποκρουστική και προσβλητική. Λίγες μέρες αργότερα, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σινεμά Pioner, το οποίο, αψηφώντας την εντολή του υπουργείου, πρόβαλε την μαύρη κωμωδία του Iannucci.

Έξι ένοπλοι αστυνομικοί και αρκετοί ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, κατέφθασαν στο σινεμά για να ερευνήσουν το συμβάν. Ανέκριναν το προσωπικό και συνέλεξαν στοιχεία που αποδεικνύουν την προβολή της ταινίας. Το μόνο που οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ήταν πως διεξήγαγαν κάποιου είδους έρευνα. Ενώ στην αρχή η ομάδα του σινεμά απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν και ενημέρωσε πως οι υπόλοιπες προβολές της ταινίας θα διεξαχθούν κανονικά, ύστερα δήλωσε πως όλες οι προγραμματισμένες προβολές θα ακυρωθούν για λόγους εκτός του ελέγχου της. Από την άλλη, το υπουργείο δήλωσε ρητά πως όποιο σινεμά προβάλλει το The Death of Stalin θα έρθει αντιμέτωπο με πρόστιμα και προσωρινό κλείσιμο του χώρου.

Μια συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργείου πρότεινε να αναβληθεί η προβολή της ταινίας έτσι ώστε να αποφευχθεί να συμπέσει με τον εορτασμό της 75ης επετείου της λήξης της μάχης του Στάλινγκραντ. Ο Pavel Pozhigailo, μέλος της επιτροπής, δήλωσε πως η ταινία προσβάλει τα “ιστορικά σύμβολα της Ρωσίας” και τη χαρακτήρισε “βλάσφημη.” Αξιοματούχοι δήλωσαν πως η ταινία θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για εξτρεμισμό. Ο Oleg Berezin, ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών σινεμά, που επίσης εκπροσωπεί και ανεξάρτητα σινεμά στη Ρωσία, δήλωσε πως η απόφαση του Υπουργείου ήταν “παράνομη,” καθώς δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση. Η απαγόρευση της ταινίας έρχεται εν μέσω ανανεωμένης δημοτικότητας για τον Στάλιν: ο Πούτιν δήλωσε πέρυσι πως η Δύση δαιμονοποιεί υπερβολικά τον Στάλιν για να επιτίθεται στην Ρωσία, και τον Ιούνιο οι Ρώσοι ψήφησαν σε γκάλοπ τον Στάλιν ως την πιο “έξοχη ιστορική φιγούρα,” most outstanding person in world history για να είμαστε ακριβείς.

Τα εισήτηρια γρήγορα εξαντλήθηκαν στο σινεμά Pioner, ιδιαίτερα μετά την πρώτη προβολή της ταινίας. Τα σχόλια για την ταινία είναι αρκετά και διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο 78 ετών Oleg, σχολίασε: «Ήμουν 13 ετών όταν πέθανε ο Στάλιν και θυμάμαι πως γονάτισα δακρύζοντας. Μας είχαν μάθει πως ο Στάλιν ήταν θεός.  Ύστερα, όταν ο Γκορμπατσώφ ήταν στην εξουσία μας είπαν πως ήταν ένας δολοφόνος και πως κατέστρεφε το έθνος μας. Τώρα μας λένε πάλι πόσο εξαίσιος ηγέτης ήταν. Εγώ προσωπικά, θέλω να μάθω τί πιστεύει αυτός ο σκηνοθέτης.» Μια άλλη γυναίκα που είδε την ταινία σχολίασε πως «ήταν αρκετά καλή, αλλά τα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Στάλιν ήταν πολύ πιο φρικιαστικά και τρομακτικά από αυτά που δείχνει η ταινία.» Ο μεσήλικας Alexander πάλι σχολίασε πως «η ταινία κοροϊδεύει τη χώρα μου. Είναι μια δυτική παραμορφωμένη εικόνα για την ηγεσία του Στάλιν.»

Αυτή η ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία, μετά από τις αναβολές που υπέστη, έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου. Άραγε θα καταφέρουμε να την δούμε ποτέ; 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos