Ελλάδα-Γαλλία: συμμαχία στον πολιτισμό

Published: 16 Jan 2014, 19:29

Παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014» που περιλαμβάνει περί τις κατό πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014. Το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Γαλλική Πρεσβεία και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζουν τη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια, που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσία της κυρίας Σοφίας Χημιάδου-Καμπάνη, συμβούλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και της κυρίας Χριστίνας Λαμπροπούλου, εκπροσώπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σε ότι αφορά στον κινηματογράφο, εκτός από τις καθιερωμένες συνεργασίες με το φεστιβάλ LGBT Outview και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν και σε δύο αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: - ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, που περιλαμβάνει μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Μελίνα: μια Ελληνίδα στη Γαλλία", από το Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την Ημέρα της Γυναίκας - ένα αφιέρωμα στον Jean-Luc Godard την άνοιξη.

Πάνω απ’ όλα όμως υπάρχει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Επικεφαλής της ομάδας των καλλιτεχνών που θα έρθουν στην Αθήνα, θα είναι η Nathalie Baye, ανάδοχος της δέκατης πέμπτης διοργάνωσης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στο κινηματογράφο του Κεμπέκ, σε συνεργασία με τη Πρεσβεία του Καναδά. Και άλλες πρεσβείες είναι ήδη συνεργάτες του φεστιβάλ: της Βουλγαρίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας κ.α.. Θα προβληθεί επίσης και μία συμπαραγωγή Γαλλίας - Τσαντ. Όλο το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη σχετική συνέντευξη Τύπου στις 11 Μαρτίου.

Aναλυτικά το πρόγραμμα της ελληνογαλλικής συνεργασίας, μπορείτε νε δείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos