"Έφυγε" η Εμανουέλ Ριβά

Published: 28 Jan 2017, 17:59
Συντάκτης:

Η Εμανουέλ Ριβά, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια στο «Χιροσίμα αγάπη μου» του Αλεν Ρενέ και στο «Amour» («Αγάπη») του Μίκαελ Χάνεκε, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Η Γαλλίδα ηθοποιός πέθανε την Παρασκευή στο Παρίσι «έπειτα από μακρά ασθένεια», σύμφωνα με το περιβάλλον της, που επιβεβαίωσε πληροφορία της εφημερίδας Le Monde.

Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στο «Amour». Για την ταινία του Χάνεκε είχε κερδίσει βραβείο Bafta, καθώς και βραβείο Σεζάρ.

Η Ριβά γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1927 στη Γαλλία από ιταλική οικογένεια. Επρόκειτο να γίνει μοδίστρα, αλλά η αγάπη της για το θέατρο σύντομα την οδήγησε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

«Η Εμανουέλ Ριβά ήταν μια συγκλονιστική γυναίκα, μια ηθοποιός σπάνιων απαιτήσεων. Μια αξέχαστη φωνή φεύγει. Μια φωνή κατοικημένη από την αγάπη των λέξεων και της ποίησης», δήλωσε η Φρεντερίκ Μπρεντέν, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινουμένων Εικόνων (CNC).

Η Ριβά άφησε το στίγμα της και σε δεκάδες άλλες ταινίες με πιο χαρακτηριστικές τον Εφημέριο (1961) του Ζαν Πιέρ Μελβίλ πλάι στον Μπελμοντό, το Thérèse Desqueyroux (1962), το Les risques du métier (1967) δίπλα στον αξέχαστο Ζακ Μπρελ, το Liberté, la nuit (1984) του Φιλίπ Γκαρέλ και βέβαια το «Τρία χρώματα: Μπλε» (1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos