In-Edit 16: "The Sad & Beautiful World of Sparklehorse" - Κριτική

Published: 27 Oct 2016, 20:17
Συντάκτης:

Περιγραφή: Η ζωή και η μουσική του Mark Linkous, aka Sparklehorse, παρουσιάζεται σε ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, το οποίο λειτουργεί και ως φόρος τιμής αυτών που τον γνώριζαν στον ξεχωριστό φίλο που έχασαν άδικα.

Γνώμη: O Mark Linkous ακολούθησε, χωρίς φυσικά αυτό να ήταν προσχεδιασμένο από τον ίδιο, την παράδοση των ρομαντικών κι αυτοκαταστροφικών singer/songwriters, όπως ο Nick Drake και ο Jeff Buckley.

Δημιούργησε πέντε υπέροχους δίσκους ως ηγετική μορφή των Sparklehorse, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Tom Waits και η PJ Harvey, πήγε σε περιοδεία με τους Radiohead, αλλά παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να νικήσει την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε σχεδόν σε όλη τη ζωή του.

Ο χαρακτηριστικός ήχος, η ατμόσφαιρα των δίσκων και η αισθητική των video clip του είναι η έμπνευση για το ντοκιμαντέρ των Bobby Dass και Alex Crowton, στο οποίο φίλοι και συνεργάτες του Linkous μιλάνε για έναν σπουδαίο μουσικό κι έναν ακόμη σπουδαιότερο φίλο. Footage από συνέντευξη του ίδιου παρεμβάλλεται για να ρίξει φως στον ψυχισμό και τη δημιουργική διαδικασία ενός ανθρώπου, εμφανώς ταλαιπωρημένου αλλά ερωτευμένου με τη μουσική και, παραδόξως, με τη ζωή.

Η Angela Faye Martin, η οποία ήξερε πολύ καλά τον Linkous, εκτός του ότι εμφανίζεται στην ταινία, εκτελεί χρέη writer και ακούμε τη φωνή της σε voice over να αφηγείται με λυρικό τρόπο τη ζωή και το τέλος του φίλου της.

Έτσι, το The Sad & Beautiful… λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ντοκιμαντέρ, επικεντρωμένο στη μουσική των Sparklehorse και χωρίς καμία «κουτσομπολίστικη» διάθεση, και σαν μια κινηματογραφική συμφιλίωση των ανθρώπων που ο Linkous άφησε πίσω με το γεγονός του θανάτου του.

Αν είστε fan, θα συγκινηθείτε σίγουρα και δεν θα βρείτε λάθη. Αν δεν τον γνωρίζατε μέχρι σήμερα, τότε… welcome to the sad & beautiful world of Sparklehorse.

8 / 10

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos