ΣΕΙΡΕΣ

Από που έκλεψαν οι δημιουργοί του "Stranger Things";

Published: 5 Apr 2018, 13:01
Συντάκτης:

Όταν το 2015 το Netflix έδωσε το ‘πράσινο φως’ για να αρχίσει η παραγωγή του Stranger Things, μια σειρά που όλοι αγαπήσαμε, κανείς δεν φανταζόταν πως λίγα χρόνια αργότερα οι δημιουργοί τής, τα αδέρφια Duffer, θα κατηγορούνταν για λογοκλοπή. Για την ακρίβεια, ο Charlie Kessler, σκηνοθέτης του μικρού μήκους φιλμ Montauk, το οποίο προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Χάμπτονς το 2012, κατέθεσε την Τρίτη 2/04 νομική αγωγή εναντίον των Matt και Ross Duffer. Ο Kessler ισχυρίζεται πως τον Απρίλιο του 2014 παρουσίασε στους Duffer τη θεματολογία του Montauk και αργότερα τους παρουσίασε και το σενάριο, τις ιδέες, την ιστορία αλλά και την ίδια την ταινία, τα οποία οι Duffer υποτίθεται πως ‘έκλεψαν’ για να δημιουργήσουν το Stranger Things.

Πιο συγκεκριμένα ο Kessler σκόπευε να γυρίσει την μεγάλου μήκους ταινία The Montauk Project, την οποία συζήτησε με τους Duffer, οι οποίοι τελικά κατέληξαν να χρησιμοποιούν τον απλό τίτλο Montauk για τα πρώιμα στάδια της σειράς τους. (Στην αρχή το Stranger Things θα λάμβανε χώρα στο Montauk του Long Island, αλλά αργότερα αποφασίστηκε να διαδραματίζεται στην Indiana). Πράγματι, ένα άρθρο του 2015 από το Deadline, αναφέρει πως το Netflix ενέκρινε την δημιουργία μιας νέας σειράς με τίτλο Montauk. Αυτό είναι ένα πιθανό στοιχείο που ενδυναμώνει τους ισχυρισμούς του Kessler. Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως η σειρά «είναι αφιερώμενη στην δεκαετία του ’80 και διαδραματίζεται στο Montauk του Long Island, όπου ένα νέο αγόρι εξαφανίζεται από προσώπου Γης. Καθώς οι φίλοι του, η οικογένεια του και η τοπική αστυνομία προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για την εξαφάνισή του, καταλήγουν να ερευνούν ένα μυστήριο που περιλαμβάνει top-secret κρατικά πειράματα, τρομακτικά μεταφυσικά φαινόμενα, αλλά και ένα πολύ παράξενο κορίτσι». Η ιστορία του Kessler περιλαμβάνει και αυτή ένα αγνοούμενο αγόρι, μια κοντινή στρατιωτική βάση που διενεργεί πειράματα σε παιδιά και ένα τέρας από μια άλλη διάσταση που μοιάζει με αληθινή βερσιόν ενός παιχνιδιού. Προφανώς αυτο το storyline μας θυμίζει το Stranger Things, ιδίως την αρχή του, με τους μικρούς ήρωές μας να παίζουν Dungeons and Dragons και να κρατάνε τη φιγούρα του Demogorgon. Παρ’όλα αυτά και το Stranger Things αλλά και το Montauk, ήρθαν σαν ιδέες ύστερα από την κυκλοφορία ενός βιβλίου με τίτλο “The Montauk Project: Experiments in Time", το 1992. Το βιβλίο ασχολείτο και αυτό με μυστικά κρατικά πειράματα που διεξάγονται στο Montauk.

Η αγωγή του Kessler αναφέρει συγκεκριμένα: «Ύστερα από την τεράστια επιτυχία του Stranger Things, που βασίζεται στις ιδέες του ενάγοντος (Kessler), τις οποίες παρουσίασε στους κατηγορούμενους (Duffer), οι κατηγορούμενοι, δημιουργώντας τη σειρά, καρπώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά βασιζόμενοι σε αυτές τις ιδέες για τις οποίες δεν αποζημίωσαν τον ενάγοντα και ούτε του απέδωσαν εύσημα». Ο Kessler κάνει μήνυση στους Duffer για παραβίαση υπονοούμενου συμβολαίου και αποζητεί χρηματικές αποζημιώσεις αλλά και μια δίκη με ενόρκους. Παρ΄όλα αυτά να σημειώσουμε πως είναι διαφορετικό το να βρίσκεις έμπνευση σε ένα βιβλίο και διαφορετικό το να κοπιάρεις την ίδια ιδέα και να την παρουσιάζεις σαν δική σου. Αν οι Duffer πράγματι έκλεψαν τις ιδέες τους απο τον Kessler, εμείς θα είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι, καθώς το Stranger Things είναι μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές για μικρούς και μεγάλους. Θα μάθουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos