STREAMING

The wonder

Published: 19 Nov 2022, 20:11
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στοιχειωμένη από το παρελθόν, μια νοσοκόμα ταξιδεύει από την Αγγλία σε  ένα χωριό της Ιρλανδίας το 1862 για να ερευνήσει το θαύμα ενός κοριτσιού που ζει χωρίς να τρέφεται.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Το Netflix έχει ένα κακό. Έχει τόσο πολύ υλικό, πάρα πολλές σειρές και ταινίες που κάποιες εξ αυτών, παρότι αξίζουν, χάνονται και πέφτουν στην αφάνεια. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το The Wonder, παρότι το σκηνοθετεί ο πολύ ταλαντούχος Χιλιανός σκηνοθέτης, Sebastian Lelio των Gloria και Μια Φανταστική Γυναίκα (για το δεύτερο κέρδισε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας), το σενάριο υπογράφει η συγγραφέας best seller και σεναριογράφος του  Room, Emma Donoghue μαζί με την σεναριογράφο της σειράς Normal People, Alice Birch, την διεύθυνση φωτογραφίας έχει η Ari Wegner (The Power of the Dog) και για πρωταγωνίστρια μία από τις σπουδαιότερες νέες ηθοποιούς, την Florence Pugh.

Και όμως δεν ακούστηκε ιδιαίτερα ούτε προωθήθηκε όσο του αρμόζει, παρότι είναι ξεκάθαρα μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και μια από τις καλύτερες ταινίες που μπορεί να βρει αυτή την στιγμή κάποιος στο Netflix. Ο Lelio συνεχίζει να ασχολείται με εξαιρετική μαεστρία με καλοδουλεμένους και καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες, πολύπλοκους, σύνθετους που εξελίσσονται όσο περνά η ώρα αποκαλύπτοντας όσο περισσότερες πλευρές της προσωπικότητάς τους γίνεται. Όπως στην Εξουσία του Σκύλου της Campion, που μοιράζονται την ίδια διευθύντρια φωτογραφίας, μια από τις σπουδαιότερες που υπάρχουν στον χώρο, μια αμφίσημη τυραννία σκεπάζει την ιστορία, λόγια που δεν λέγονται, πάθη που δεν εξομολογούνται και είναι υπό διερεύνηση. Χαρακτήρες και θεατές τα αναζητούν από κοινού, προσφέροντας ένα στοιχείο αγωνίας και υπόκωφης έντασης. Σιωπές και βλέμματα που μοιάζουν να φωνάζουν και εκρήγνυνται, λόγια και φωνές που θέλουν να αποσιωπήσουν αλήθειες και όλο αυτό με επίκεντρο την μικρή Άννα που με έναν μυστηριώδη τρόπο έχει καταφέρει να επιζήσει τέσσερις μήνες χωρίς να φάει.

Είναι όμως αλήθεια; Μια νοσοκόμα και μια μοναχή καλούνται να λύσουν το μυστήριο βυθιζόμενες σε μια εποχή βίας και καταπίεσης. Εκτός από την έμφαση στο γυναικείο βίωμα, που μπορούμε να το εντοπίσουμε σε όλες τις ταινίες του Lelio, ένα άλλο στοιχείο είναι η θρησκεία και η σύνδεση με την καταπίεση παθών, αμαρτιών, αισθήσεων και συναισθημάτων, όπως στο Disobedience, την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία με τις Rachel Weisz και Rachel McAdams.

Ο Lelio είναι ένας ευφυής δημιουργός και η ευφυία του έγκειται στο ότι ξέρει να εμπιστεύεται τα κατάλληλα άτομα. Αφήνει στην Wegner χώρο να παίξει με την κάμερα, τις αποχρώσεις, την ποιότητα αλλά και την Pugh, σε μια -ακόμα- ολοκληρωμένη ερμηνεία, που δίνει το δικό της άγγιγμα στην ηρωίδα της. Παρότι κλεισμένο σε λίγους -ξύλινους- τοίχους και σε περιορισμένους εξωτερικούς χώρους, η ανάπλαση της εποχής και ο ευρύτερος σχεδιασμός παραγωγής είναι αξιομνημόνευτος, όπως και η μουσική του Matthew Herbert, μόνιμου συνεργάτη του σκηνοθέτη, προσδίδει μια διάσταση ψυχολογικού θρίλερ ή ακόμα και τρόμου σε ένα κατά τα άλλα δράμα εποχής, τονίζοντας ακόμα περισσότερο το μυστήριο της ιστορίας και τις κρυμμένες σκέψεις που ταλανίζουν τους χαρακτήρες.

Ένας πίνακας που αποτυπώνεται η θρησκοληψία και η θέση της γυναίκας στην ιρλανδική -και όχι μόνο- κοινωνία της εποχής, η ανάγκη για θαύματα και η επιπόλαιη εξήγηση των πάντων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos