Βενετία 2020 - Πέδρο Αλμοδοβάρ: "Το σινεμά είναι κάθαρση"

Published: 4 Sep 2020, 12:18
Συντάκτης:

Η Τίλντα Σουίντον μονοπώλησε τα βλέμματα στο 71ο Φεστιβάλ Βενετίας για 2η ημέρα, αυτή την φορά φυσικά μαζί με τον Πέδρο Αλμοδοβάρ, καθώς πρωταγωνιστεί στην 30λεπτη μικρού μήκους «Human Voice» που σκηνοθέτησε ο Ισπανός auteur και που βασίζεται ελαφρά στο ομώνυμο έργο του Ζαν Κοκτό.

<a href="/en/nea/nomadland-egine-oskariko-favori/63283">Το "Nomadland" έγινε οσκαρικό φαβορί</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο "Nomadland" έγινε οσκαρικό φαβορί

«Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί, πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κινηματογραφικές ταινίες», ήταν το αρχικό σχόλιο του Αλμοδοβάρ για το πρώτο αγγλόφωνο φιλμ της καριέρας του και πρόσθεσε:

«Το αντίδοτο για την απομόνωση και τον εγκλεισμό, είναι το σινεμά. Να πηγαίνεις σινεμά είναι μια περιπέτεια. Να ανακαλύπτεις πράγματα στο σκοτάδι και την μεγάλη οθόνη, ταυτόχρονα με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Οι Έλληνες το έχουν ονομάσει πολύ σωστά “Κάθαρση”: να κλαις ή να χαίρεσαι μαζί με άλλους. Είναι σημαντικό. Είναι απαραίτητο.

Οι ταινίες δημιουργούνται για να παρακολουθούνται με οποιονδήποτε τρόπο μεν, αλλά σαν δημιουργός και σαν θεατής, δεν αλλάζω με τίποτα την εμπειρία της θέασης σε μια αίθουσα όπου μπορείς να αισθανθείς το κοινό να αντιδρά. Αν προβάλλω την νέα ταινία μου σε μια πλατφόρμα όπως αυτή του Netflix για παράδειγμα, νιώθω ότι χάνω αυτή την επαφή.  Είμαι πολύ χαρούμενος που παρουσιάζω την ταινία μου εδώ, νιώθω ζωντανός και εντυπωσιασμένος από την συνεργασία μου με την Τίλντα. Βρήκα μια εξαιρετική χημεία μαζί της που σπάνια έχω συναντήσει ξανά με ηθοποιό».

Η Τίλντα Σουίντον ομολόγησε πως «Αγάπησα το σινεμά του Πέδρο από το «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» και παραμένω συνεπαρμένη με τις δημιουργίες του μέχρι και σήμερα. Ίσως να ήταν καρμικό, αλλά ένας Σκωτσέζος βενεδικτίνος μοναχός φίλος μου που τον επισκέπτομαι συχνά, κάποια ημέρα μου είπε: “έχω μια ξεχωριστή προσευχή, να δουλέψεις κάποτε με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ”. Σκέφτηκα τότε πως είναι μια ανόητη ιδέα, καθώς δεν μιλάω καν ισπανικά. Αλλά να που συνέβη. Η κινηματογραφική γλώσσα καταρρίπτει τα σύνορα».

Έκλεισε με ένα σχόλιο για την απόφαση του Φεστιβάλ Βερολίνου να καταργήσει την διάκριση φύλου στα βραβεία ερμηνείας: «Είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι αναπόφευκτο ότι όλοι θα το υιοθετήσουν».

Eδώ περισσότερα για το "Human Voice".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos