Το ταμπού στο Hollywood με τις ηλικίες των σκηνοθετών

Published: 23 Apr 2021, 13:16
Συντάκτης:

Στο Χόλιγουντ υπάρχουν σκηνοθέτες, όπως ο Κλίντ Ίστγουντ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μάρτιν Σκορσέζε ή ο Γούντι Άλεν που κάνουν ταινίες σε όλη τη ζωή τους και συνεχίζουν ακάθεκτοι παρά την ηλικία τους. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα για όλους.

Η ηλικία επηρεάζει την καριέρα των σκηνοθετών ταινιών και τις ευκαιρίες τους να συνεχίσουν πίσω από την κάμερα, λέει μια μελέτη του Ιανουαρίου 2021 από τον αναπληρωτή καθηγητή Shu Han και τον καθηγητή οικονομικών S. Abraham Ravid, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Yeshiva στη Νέα Υόρκη. Για μια βιομηχανία ψυχαγωγίας που είναι προσκολλημένη στο να εντοπίζει νεαρά ταλέντα και να αξιοποιεί το Next Big Thing, η καριέρα των σκηνοθετών δεν βελτιώνεται με την ηλικία.

«Βρίσκουμε ότι η ηλικία έχει σημασία και παρόλο που οι σκηνοθέτες αρχίζουν να σκηνοθετούν κατά μέσο όρο περίπου 40 ετών, υπάρχουν ενδείξεις διακρίσεων λόγω ηλικίας ακόμη και για σκηνοθέτες κάτω των 50 ετών», σύμφωνα με τη μελέτη τους. «Η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν την επαγγελματική επιτυχία; Απόδειξη από τη σταδιοδρομία των σκηνοθετών ταινιών», καταλήγει. Οι σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν μεροληψία λόγω της ηλικίας συχνά από την αρχή της σταδιοδρομίας τους και έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις γυναίκες σκηνοθέτες για τις οποίες το «one and done» περιγράφει συχνά τη σταδιοδρομία τους. «Παρουσιάζουμε μια ισχυρή υπόθεση που δείχνει ότι η διάκριση λόγω ηλικίας ξεκινά σχεδόν αμέσως καθώς ο σκηνοθέτης εισέρχεται στο επάγγελμα και ότι οι άνθρωποι δεν συνταξιοδοτούνται μόνο, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούν να βρουν άλλη σκηνοθετική εργασία», αναφέρει η μελέτη.

Με βάση αυτήν την επικρατούσα άποψη, η ηλικία, το φύλο και η φυλή δεν πρέπει να έχουν σημασία.

Όμως αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τους σκηνοθέτες, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες. «Φαίνεται ότι πολύ λίγες γυναίκες εισέρχονται καταρχάς στο σκηνοθετικό επάγγελμα, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την πορεία που ακολουθούν και τις αποφάσεις σταδιοδρομίας τους», βρίσκουν οι Χαν και Ραβίντ.

Αλλά εκείνες οι σκηνοθέτριες που παραμένουν στο Χόλιγουντ και συνεχίζουν ανενόχλητες την δουλειά τους μπορούν να συνεχίσουν και κάποιες φορές να ξεπερνούν στο box office και την κριτική επιτυχία τους άνδρες συναδέλφους τους. «Μόλις μπουν, υπάρχουν λεπτά εμπόδια, αλλά οι έμπειρες γυναίκες φαίνεται να είναι το ίδιο επιτυχημένες ή περισσότερο από τους άντρες», η μελέτη διαπίστωσε ότι συνυπολογίζει δεδομένα σχετικά με τα κινηματογραφικά έργα των σκηνοθετών του Χόλιγουντ από τη στιγμή που εισήλθαν στο επάγγελμα αλλά και τα προηγούμενα υπόβαθρά τους.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Apr 2021, 13:16
Ενημέρωση: 23 Apr 2021, 13:16
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos