ΣΕΙΡΕΣ

"Quiz": Θες να γίνεις εκατομμυριούχος;

Published: 7 Jul 2020, 15:45
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το «Quiz» αναφέρεται στην ιστορία του στρατιωτικού Charles Ingram και της συζύγου του, Diana. Δεν θα είχαν γίνει γνωστοί αν ο Charles δεν είχε κερδίσει ένα εκατομμύριο λίρες στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και δεν είχε κατηγορηθεί τον Σεπτέμβριο του 2001 για απάτη και κομπίνα οδηγώντας τον στα δικαστήρια.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Ο βετεράνος Βρετανός σκηνοθέτης Stephen Frears έχει μια αγάπη ιδίως τα τελευταία χρόνια στις αληθινές ιστορίες, όπως στις ταινίες «Philomena»,
«The Program», «Florence Foster Jenkins» και «Victoria and Abdul» που σκηνοθέτησε από το 2013 έως το 2017 ή η βρετανική τηλεοπτική σειρά «A Very English Scandal».

Η νέα του σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του James Graham (2017) που υπογράφει και το σενάριο της μίνι σειράς τριών επεισοδίων, έχει περισσότερες συγγένειες με το «A Very English Scandal» μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε επίσης με ένα σκάνδαλο που προκλήθηκε στην Αγγλία, αυτή τη φορά όχι πολιτικό, αλλά τηλεοπτικό. Ίσως δεν έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς τον Σεπτέμβρη του 2001 το παγκόσμιο ενδιαφέρον είχε πέσει στην πτώση των Δίδυμων Πύργων, ωστόσο στην Μεγάλη Βρετανία πολλοί το θυμούνται καθώς δεν είναι και πολύ παλιό.

Αυτό που δεν καταφέρνει η σειρά είναι να προσθέσει κάτι καινούργιο σε αυτούς που ήδη ξέρουν την υπόθεση. Λίγο-πολύ ακολουθεί τα όσα έχουν γραφτεί, τα όσα έχουν ειπωθεί, ενώ οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, ο Charles και η Diana οικειοποιούνται την περσόνα που τους ανέθεσαν τα μίντια, ένας άνδρας που κερδίζει από απάτη (?) και μια γυναίκα αλά Λαίδη Μάκμπεθ που κρατάει τα λουριά. Για όποιον όμως δεν ξέρει την ιστορία, ο Frears και ο Graham εξυφαίνουν μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη σασπένς ιστορία γύρω από ένα πασίγνωστο τηλεπαιχνίδι.

Σε αντίθεση με το «Quiz Show» του Robert Redford, που παρουσιάζει ένα στημένο τηλεπαιχνίδι στην Αμερική του 1958, όπου ακολουθεί περισσότερο πολιτικά και δικηγορικά μονοπάτια για την απόδειξη της απάτης, στο «Quiz» επειδή έχουμε ένα σκάνδαλο που αφορά έναν συγκεκριμένο παίχτη, η ιστορία έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι το ίδιο το παιχνίδι και η ιστορία του, με παρουσιαστή τον Chris Tarrant και η δεύτερη να μάθουμε περισσότερα για την οικογένεια Ingram, μια οικογένεια με αγάπη στα κουίζ, στις ερωτήσεις, στα παιχνίδια και με μια εμμονή για το Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος.

Η αγάπη αυτή είναι κυρίως της Diana και του κουνιάδου της, του Adrian και λιγότερο του Charles, συμβάλλοντας στην εικόνα του ανδρός-θύματος και της γυναίκας-ξελογιάστρας. Αυτό οδηγεί γρήγορα στην δίκη, ήδη από το δεύτερο επεισόδιο, με συνεχείς αποδείξεις και διαψεύσεις να ταλανίζουν τον τηλεθεατή για το κατά πόσο ευθύνονται ή όχι.

Αυτό είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της σειράς, το κατά πόσο είναι αυτό που παρουσιάζονται. Η αληθινή τους εικόνα και το μιντιακό κατασκεύασμά της έχουν εν τέλει κάποια σχέση;

Η σειρά ωστόσο δεν δίνει σαφείς απαντήσεις επί του θέματος, θέτει όμως μερικά εύστοχα ερωτήματα. Το ταλαντούχο καστ με τους Matthew Macfadyen και την Sian Clifford να υποδύονται το ζευγάρι και τον αγνώριστο σχεδόν Michael Sheen να υποδύονται τον γνωστό παρουσιαστή του παιχνιδιού, βοηθά στο να γίνει μια πιο ανθρωποκεντρική σειρά παρά γενική για τις απάτες και την τηλεόραση.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos