Οι υπάλληλοί της κατηγορούν την Disney για ΛΟΑΤΚΙ+ λογοκρισία

Published: 12 Mar 2022, 13:44
Συντάκτης:

Η Disney τα τελευταία χρόνια θέλει να κάνει προσπάθειες να είναι πιο ανοιχτή σε όλους και να εντάξει στο δυναμικό της ομοφυλόφιλους χαρακτήρες σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, κάτι για το οποίο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν. Τα πράγματα όπως όλα δείχνουν εξακολουθούν να μένουν στα λόγια, αν κρίνουμε από την επιστολή που έστειλαν LGBTQIA+ υπάλληλοι της Pixar, που δημοσιεύτηκε στο Variety, με την οποία κατηγορούν την Disney ότι «κόβει» σκηνές «σχεδόν κάθε στιγμή ομοφυλόφιλης στοργής, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει διαμαρτυρία τόσο από τους δημιουργούς (των ταινιών) όσο και από την ηγεσία της Pixar». Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Pixar υπάγεται στην Disney, παρόλο που η Disney έχει και την δική της εταιρεία κινουμένων σχεδίων, την Disney Animation που είναι ανεξάρτητη από την Pixar.

Αυτή η κατακραυγή απέναντι στην εταιρεία-κολοσσό έρχεται ως αποτέλεσμα ενός νέου νομοσχεδίου της πολιτείας της Φλόριντα, στην οποία έχει και τα γραφεία της η εταιρεία, ένα νομοσχέδιο που είναι γνωστό ως «Don’t Say Gay», καθώς απαγορεύεται η νύξη ή αναφορά στην ομοφυλοφιλία σε παιδιά μικρής ηλικίας, κάτω των δέκα ετών είτε στο σχολικό περιβάλλον είτε ευρύτερα, όπως μέσα από μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο CEO της εταιρείας, Bob Chapek, απάντησε λέγοντας ότι προσπαθούμε «να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία των εργαζομένων. «Εμείς στην Pixar γίναμε μάρτυρες όμορφων ιστοριών, γεμάτες διαφορετικούς χαρακτήρες που έρχονται πίσω από την Disney ξυρισμένες μέχρι το ψαχνό αυτού που ήταν κάποτε. Ακόμα και αν η δημιουργία LGBTQIA+ περιεχομένου είναι η απάντηση στην διόρθωση της νομοθεσίας που εισάγει διακρίσεις στον κόσμο, μας απαγορεύεται να δημιουργήσουμε», απαντούν οι εργαζόμενοι της Pixar, μιας εταιρείας συνυφασμένης με υπέροχες animation δουλειές.

Μέχρι στιγμής η Pixar έχει καταφέρει να εντάξει ελάχιστους LGBTQIA+ χαρακτήρες και κυρίως σε μικρούς ρόλους, όπως πιο πρόσφατα στο Onward του 2020 με την κύκλωπα αστυνομικό Specter, που δίνει την φωνή της η Lena Waithe. Η σεξουαλικότητα του χαρακτήρα φαίνεται μόνο από την ακόλουθη ατάκα της ταινίας «δεν είναι εύκολο να είσαι νέος γονιός-η κόρη της κοπέλας μου με έκανε να τραβήξω τα μαλλιά μου». Η ταινία μόνο και μόνο για αυτό απαγορεύτηκε στο Κουβέιτ, στο Ομάν, στο Κατάρ και στην Σαουδική Αραβία ενώ στην Ρωσία η μεταγλώττιση της ταινίας άλλαξε την λέξη κοπέλα σε σύντροφο. Την ίδια χρονιά, η Pixar έκανε και την ταινία μικρού μήκους, Out, που προβλήθηκε στο Disney Plus για έναν ομοφυλόφιλο άντρα που θέλει να το αποκαλύψει στους γονείς του.

Οι υπάλληλοι ζητούν από την εταιρεία να αποστασιοποιηθεί από το νομοσχέδιο, να μην το στηρίξει-ενώ έχει ήδη υποστηρίξει οικονομικά ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου- και έτσι να δείξει έμπρακτα την αντίθεσή της. Ο Chapek με την σειρά του δήλωσε πως θα δοθούν πέντε εκατομμύρια δολάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας ενώ θα συναντηθούν με τον κυβερνήτη της Φλόριντα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς το νομοσχέδιο. «Ο  κυβερνήτης De Santis δεσμεύτηκε απέναντι μου ότι ήθελε να διασφαλίσει πως το νομοσχέδιο δεν θα οπλιστεί με κανέναν τρόπο για να βλάψει αδικαιολόγητα ή να στοχοποιήσει ομοφυλόφιλους, λεσβίες, τρανς, μη δυαδικά παιδιά και οικογένειες» όπως ανέφερε ο CEO της Disney. Σε απάντηση σε αυτό, οι υπάλληλοι δήλωσαν πως «ενώ η δωρεά στην καμπάνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην σωστή κατεύθυνση, η συνάντηση έδειξε πως δεν είναι αρκετό. Προσπαθούν να τα έχουν καλά και με τις δύο πλευρές». Σε συνέχεια αυτού, η καμπάνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αρνήθηκε την δωρεά της Disney, αποκαλώντας την κίνηση χωρίς καμία σημασία. Η πρόεδρος της καμπάνιας, Jodi Madison ανέφερε πως «ενώ η Disney επέλεξε να μείνει βουβή στις πολιτικές επιθέσεις εναντίον της LGBTQIA+  κοινότητας στην Φλόριντα, σήμερα έκανε ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση. Αλλά ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Η HRC (human rights campaign) ενθαρρύνει την Disney και όλους τους υπαλλήλους να συνεχίσουν να μάχονται. Κάθε μαθητής αξίζει να τον βλέπουν και κάθε μαθητής αξίζει μια εκπαίδευση που να τον προετοιμάζει για υγεία και επιτυχία-ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Αυτή θα πρέπει να είναι η αρχή των προσπαθειών υπεράσπισης της Disney και όχι το τέλος».

Η επιστολή των υπαλλήλων αρχικά δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον δημοσιογράφο Judd Legum μπορείτε να την διαβάσετε αυτούσια εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos