Oι συνδρομές σε πλατφόρμες streaming ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο

Published: 22 Mar 2021, 18:28
Συντάκτης:

Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους εξαιτίας της πανδημίας και της κοινωνικής απομόνωσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι συνδρομητικές πλατφόρμες ανέβηκαν στα ύψη στη δημοτικότητα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

<a href="/en/nea/sygklonistiko-ntokimanter-sama-se-online-premiera/64360">Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "For Sama" σε online πρεμιέρα</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "For Sama" σε online πρεμιέρα

Για πρώτη φορά, οι συνδρομές σε υπηρεσίες streaming ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο, φτάνοντας τα 1,1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις στο box-office μειώθηκαν επειδή οι κινηματογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο έκλεισαν για ένα σημαντικό μέρος του 2020. Οι παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων έφτασαν τα  12 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Βόρεια Αμερική να αντιστοιχεί σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και οι περιστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες, οι παγκόσμιες εισπράξεις box office ανήλθαν σε 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, με 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται μόνο από την Βόρεια Αμερική, όσο περίπου είναι οι παγκόσμιες εισπράξεις για φέτος. Ωστόσο, σημειώνει μείωση κατά 72% από έτος σε έτος.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Motion Pictures Association, η οποία διεξάγεται από τον εμπορικό όμιλο της βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Η μελέτη του 2020 καλύπτει ένα έτος που επισκιάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Στις χώρες της Ασίας, ιδίως στην Κίνα, το box-office έχει ήδη επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα. Αυτό δεν συνέβη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου οι νέες ταινίες είναι λίγες και το κοινό επιστρέφει στους κινηματογράφους με πολύ αργό ρυθμό. Εκτός της Βόρειας Αμερικής, οι τρεις πρώτες στο box-office ήταν η Κίνα (3 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ιαπωνία (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (500 εκατομμύρια δολάρια).

Σε συνδυασμό, η παγκόσμια κινηματογραφική αγορά και οικιακής και κινητής ψυχαγωγίας ανήλθε σε έσοδα ύψους 80,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, μειώνοντας κατά 18% από τα 98,3 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν πέρυσι. Η επιτυχία της ψηφιακής οικιακής ψυχαγωγίας, η οποία αυξήθηκε κατά 23% στα 68,8 δισεκατομμύρια δολάρια, βοήθησε κάπως την βιομηχανία. Στις ΗΠΑ, οι συνδρομές έφτασαν τα 308,6 εκατομμύρια, με αύξηση 32% από το 2019.

«Παρά τις προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, η βιομηχανία ταινιών, τηλεόρασης και streaming ανέβηκε», δήλωσε ο Charles Rivkin, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Motion Picture Association. «Η streaming αγορά γνώρισε μια ακόμη τεράστια έκρηξη, με νεοεισερχόμενους στην αγορά και περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συνδρομές παγκοσμίως για πρώτη φορά».

Σύμφωνα με τη μελέτη του MPA, το 55% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η προβολή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών μέσω ψηφιακών πλατφορμών αυξήθηκε, ενώ το 46% δήλωσε επίσης ότι παρακολούθησε περισσότερη συνδρομητική τηλεόραση. Και σε μια περίοδο που γνώρισε την ταχεία άνοδο και πτώση του Quibi, πάνω από το 85% των παιδιών και περισσότερο από το 55% των ενηλίκων φέρεται να παρακολουθούν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές στις κινητές τους συσκευές. Τα νεότερα ακροατήρια, ειδικά εκείνα ηλικίας από 18 έως 24 και 25 έως 39, ήταν από τα πιο ενεργά στην παρακολούθηση προγραμμάτων μέσω κινητού.

Παρά την αύξηση της προβολής στο σπίτι, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να επισκέπτονται το τοπικό σινεμά τους, αν και λιγότερο συχνά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, 162 εκατομμύρια άνθρωποι (46%) πήγαν στον κινηματογράφο τουλάχιστον μία φορά το 2020. Πέρυσι, ο τυπικός κινηματογραφόφιλος έπαιρνε 4,6 εισιτήρια ετησίως. Η κατά κεφαλήν παρουσία ήταν η υψηλότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 17 ετών και το ισπανικό κοινό είχε τη μεγαλύτερη παρουσία μεταξύ των εθνοτικών ομάδων.

Ο Rivkin δήλωσε πως «Η κινηματογραφική και η οικιακή ψυχαγωγία παραμένουν δύο βασικά μέρη αυτής της δυναμικής και εμβληματικής βιομηχανίας και είμαι πεπεισμένος ότι οι κινηματογράφοι θα βιώσουν μια μεγάλη επιστροφή στις προτιμήσεις τους επόμενους μήνες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos