Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "For Sama" σε online πρεμιέρα

Published: 17 Apr 2021, 13:05

To υποψήφιο πέρυσι για Όσκαρ και βραβευμένο στις Χρυσές Σφαίρες και στις Κάννες, συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "For Sama", θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια online πρεμιέρα του από την εταιρεία διανομής Filmtrade, στις 23 Απριλίου.

<a href="/en/nea/online-premiera-gia-oso-krata-o-polemos-toy-alehantro-amenampar/64328">Online πρεμιέρα για το "Οσο Κρατά ο Πόλεμος" του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ</a>ΣΧΕΤΙΚΑOnline πρεμιέρα για το "Οσο Κρατά ο Πόλεμος" του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ

Η ταινία των Γουάαντ Αλ Κατέμπ και Έντουαρντ Ουάτς, είναι ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ, σαν μια επιστολή αγάπης που η 26χρονη Ουάντ απευθύνει στη Σάμα, τη μικρή κόρη της, και καταγράφει τις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας. Η Ουάντ ζει με τον Χάμζα, τον πατέρα της Σάμα, που είναι γιατρός στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στο Χαλέπι. Περικυκλωμένοι από παντού, καθημερινά υφίστανται τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής αεροπορίας. Η Ουάντ ζει με το φόβο ότι μπορεί να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό δημιουργεί ένα κινηματογραφημένο μήνυμα  προς την μόλις ενός έτους κόρη της, για να της εξηγήσει ποιοι είναι οι γονείς της, για τί αγωνίζονται και γιατί η Σάμα ήρθε σε αυτόν τον κόσμο. Δημιουργεί δηλαδή ένα ντοκουμέντο για το μικρό παιδί τους, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν επιβιώσουν.

Η ιστορία ξεκινάει το 2012, όταν η Ουάντ είναι φοιτήτρια και σπουδάζει μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο στο Χαλέπι. Είναι μια από τους πρώτους που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από το πανεπιστήμιο κατά της βίαιης δικτατορίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ.  Ο φακός καταγράφει τη χαρούμενη ορμή και την αισιοδοξία εκείνων των πρώτων ημερών. Στις διαμαρτυρίες η Ουάντ γνωρίζει τον Χάμζα, έναν νεαρό γιατρό και μαζί με μια ομάδα φίλων συνεχίζουν να διεκδικούν την ελευθερία, ακόμα και όταν το καθεστώς καταφεύγει σε όλο και περισσότερη βία για να κάμψει τις διαδηλώσεις και τελικά οδηγεί την πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Ουάντ και ο Χάμζα χάνουν φίλους και μόλις που καταφέρνουν κι οι ίδιοι να ξεφύγουν από τον θάνατο που σκορπούν οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι βόμβες. Κάθε σκηνή καταγράφεται στον φακό της Oυάντ. Στη συνέχεια, στη μέση αυτής της θύελλας, ο Χάμζα τής κάνει πρόταση γάμου. Παντρεύονται, μετακομίζουν στο πρώτο τους σπίτι και σε λίγο καιρό η Ουάντ μένει έγκυος. Συνηθισμένη διαδρομή νέων ζευγαριών ανά τον κόσμο. Όμως, η διαφορά εδώ είναι ότι ο δικός τους μήνας του μέλιτος εκτυλίσσεται με φόντο έναν πόλεμο που ολοένα και κλιμακώνεται. Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι Ρώσοι παρεμβαίνουν για να στηρίξουν το καθεστώς, άγρια ​​βία εξαπολύεται εναντίον των επαναστατών. Υπό την απειλή του θανάτου πολλοί εγκαταλείπουν το Χαλέπι, όμως η Ουάντ και ο Χάμζα αποφασίζουν να παραμείνουν στην πόλη και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία. Συνειδητοποιούν ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά πλέον μόνον αυτούς, αλλά και το μέλλον της κόρης τους.

Η Σάμα γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2016, μια μικρή αχτίδα ελπίδας μέσα στο χάος (σημ. «Σάμα» στα αραβικά σημαίνει «ουρανός»). Ο πρώτος χρόνος ζωής της μικρής Σάμα αντιστοιχεί και στον τελευταίο χρόνο μάχης για το Χαλέπι, μια απίστευτα σκοτεινή εποχή. Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του καταφεύγουν σε κάθε αδιανόητη θηριωδία για να συντρίψουν τους επαναστάτες. Το νοσοκομείο του Χάμζα βομβαρδίζεται. Βρίσκονται πολιορκημένοι και γίνονται μάρτυρες  επιθέσεων με αέρια χλωρίου, βομβιστικών επιθέσεων, σφαγών αμάχων  γυναικών και παιδιών. Εντούτοις, εν μέσω όλων, η Ουάντ και ο Χάμζα βιώνουν και τη χαρά του να είσαι γονιός καθώς οι πρώτες εβδομάδες ζωής με τη νεογέννητη Σάμα τούς χαρίζουν χαρά, χαμόγελο και τους γεμίζουν δύναμη, υπομονή αλλά και έμπνευση. Τελικά, εξουθενωμένοι, εξαναγκάζονται σε εξορία. Καθώς φεύγουν με δάκρυα στα μάτια πακετάρουν τα πράγματά τους, αποχαιρετούν την κατεστραμμένη πόλη, τον τόπο όπου γεννήθηκε και πέθανε το όνειρό τους για ελευθερία. Ωστόσο, έχουν πια μαζί τους την κόρη τους, ένα αιώνιο σύμβολο αγάπης και ελπίδας ανέγγιχτο από τη βία των τυράννων.

Μόνο για 3 προβολές:

23, 24 και 25 Απριλίου, στις 8 μ.μ.

Εισιτήρια στο  viva.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos