Ο Βιμ Βέντερς ζωντανεύει τους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ

Ο Βιμ Βέντερς ζωντανεύει τους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ To Move It σας πάει Berlinale
Published: 18 Jan 2020, 15:28
Συντάκτης:

O αγαπημένος Βιμ Βέντερς μπορεί να έχει να σκηνοθετήσει ένα πραγματικά σπουδαίο φιλμ μυθοπλασίας τουλάχιστον 20 χρόνια, ωστόο οι ταινίες που γυρίζει από το 2000 και έπειτα, αν και ημιτελείς, παραμένουν γοητευτικές: Submergence, Don't come knocking, Land of plenty, Million Dollar Hotel, για να αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικά.

Παράλληλα, τα ερίσματά του είναι πολυποίκιλα, πέραν της μυθοπλασίας και το έχει αποδείξει με ορισμένα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που μας έχει παρουσιάσει: παλαιότερα το Buena Vista Social Club και το The Soul Of A Man, πιο πρόσφατα το Pina και το The Salt Of The Earth. 

Αυτή την φορά ο 75χρονος Γερμανός δημιουργός καταπιάστηκε με κάτι διαφορετικό. Να ζωντανέψει σ' ένα 3D film-installation τους διάσημους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ, μία ταινία που θα συνοδεύει την μεγάλη έκθεση στα έργα του καλλιτέχνη που θα φιλοξενεί το Fondation Beyeler στην Ελβετία, 26 Ιανουαρίου - 17 Μαΐου.

«Ο Χόπερ επαναλαμβάνει την θεματολογία του, όπως κάνουν αντίστοιχα και οι μεγάλοι Αμερικανοί κλασικοί κινηματογραφιστές - ο Κάπρα, ο Χίτσκοκ, ο Φορντ, ο Νίκολας Ρέι: την ιστορία μοναχικών ανθρώπων σε άδεια δωμάτια, ζευγαριών που ζουν ξεχωριστές ζωές σε χωρίς να μιλούν. Οι πίνακες του Χόπερ με προκαλούν να σκεφτώ: ποια ιστορία ξεκινά από αυτόν τον πίνακα; Οι καμβάδες του πάντα μου έδιναν την αίσθηση πως είναι κάδρα από ταινίες που δεν έγιναν ποτέ», είναι το σχόλιο του Βέντερς που σε αρκετές ταινίες του έχει επηρεαστεί από τον  Έντουαρντ Χόπερ.  

Για παράδειγμα: The American Friend/1977, Paris, Texas/1984, The end of violence/1997.

Published: 18 Jan 2020, 15:28
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο