Ο Χανς Ζίμερ αλλάζει τον τρόπο που ακούγονται τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Published: 30 May 2020, 15:55
Συντάκτης:

Mας έχει μεθύσει με τις ομυσικές του στην μεγάλη οθόνη, τώρα θα διοχετεύσει το ταλέντο του σε μια αναπάντεχη, εντελώς διαφορετικής μορφής, πρόκληση.

<a href="/en/nea/o-hans-zimer-apotheonei-enan-apisteyto-oykrano-pianista/66174">Ο Χανς Ζίμερ αποθεώνει έναν απίστευτο Ουκρανό πιανίστα</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Χανς Ζίμερ αποθεώνει έναν απίστευτο Ουκρανό πιανίστα

Ο Χανς Ζίμερ θα συνεργαστεί με την BMW με σκοπό να σχεδιάσει τον ήχο που θα εκπέμπουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητά της! Ο ήχος που σχεδιάζει ο βραβευμένος με Όσκαρ (για το Lion King) Γερμανός κινηματογραφικός μουσικοσυνθέτης για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο BMW i4, προφανώς δε θα θυμίζει σε τίποτα soundtrack ταινίας.  Το αντιμετωπίζει σαν ένα πείραμα που δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ένα μουσικό πρότζεκτ στο οποίο περισσότερο πρέπει να αφαιρείς, παρά να προσθέτεις. Στόχος του συνθέτη είναι να σχεδιάσει ήχους που είναι αισθητικά ευχάριστοι, ήρεμοι.

Σε χαμηλές ταχύτητες, όταν δε βγάζει ήχο η τριβή των ελαστικών με την άσφαλτο ή όταν δεν γίνεται αισθητή η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι σχεδόν αθόρυβα. Άρα αυτό σημαίνει ότι όταν κινούνται με χαμηλή ταχύτητα – δηλαδή μέσα σε δρόμους της πόλης – δεν ακούγονται και δεν προειδοποιούν τον περαστικό – πεζό, ποδηλάτη, οδηγό – για την παρουσία τους. Και αυξάνονται οι πιθανότητες για ατύχημα, σύμφωνα με έρευνες κατά 35%.

Τι λέει ο νόμος;

Στην 1 Ιουλίου 2019 τέθηκε σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία που υποχρεώνει τις εταιρίες να ενσωματώνουν τα νέα ηλεκτρικά οχήματα με ένα σύστημα ήχου ειδοποίησης, το Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Μπορούν να διαλέξουν ό,τι ήχο θέλουν και όποιον συνθέτη θέλουν - Linkin Park για τη Mercedes - αρκεί ο τελικός θόρυβος να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές:

1. O ήχος θα πρέπει να θυμίζει τη συμπεριφορά των συμβατικών αυτοκινήτων, όπως τα ξέρουμε και τα ακούμε τις τελευταίες δεκαετίες.

2. H ένταση του ήχου θα πρέπει να έχει ένταση μεταξύ 56 και 75 db βάσει της αναλογίας κιλών/ίππων του αυτοκινήτου. Παράδειγμα: ένας ήχος έντασης 75 db αντιστοιχεί στον θόρυβο ενός συμβατικού αυτοκινήτου που κινείται με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα, από απόσταση περίπου 8 μέτρων.

3. Tο σύστημα εκπομπής ήχου θα ενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες κάτω των 20 χλμ./ώρα.

4. Θα υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του ήχου.

Όλα αυτά θα τα φροντίσει ο άνθρωπος που εμπενύστηκε τα soundtrack για τα Inception, Interstellar, Gladiator, Dunkirk, 12 Years A Slave. Το μόνο σίγουρο!

*Με πληροφορίες από το hellasdirect.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos