ΣΕΙΡΕΣ

"Money Heist: Korea" season 1: Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις

Published: 2 Jul 2022, 16:45
Συντάκτης:

Σύνοψη: Κλέφτες επιτίθενται στο νομισματοκοπείο της ενοποιημένης Κορέας. Με εγκλωβισμένους ομήρους, η αστυνομία πρέπει να τους σταματήσει, μαζί και τον μυστηριώδη εγκέφαλο.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Άποψη: Το La Casa de Papel του Alex Pina μπορεί να ξεκίνησε δειλά αρχικά στην ισπανική τηλεόραση αλλά χάρη στο Netflix έγινε ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο που καθήλωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Μιας και ολοκληρώθηκε πλέον έπειτα από πέντε σεζόν-αχρείαστα πολλές ομολογουμένως- στο Netflix σκέφτηκαν μάλλον να ξεζουμίσουν κι άλλο το συγκεκριμένο concept και σε συνδυασμό με την επέλαση της κορεατικής κουλτούρας στον δυτικό πολιτισμό τα τελευταία χρόνια να τα ενώσουν: και έτσι προέκυψε το κορεάτικο La Casa de Papel που όμως βλέποντάς το τίποτα δεν προδίδει το ότι πρόκειται για μια αρπαχτή λόγω του άρτιου αποτελέσματος που στα σημεία -όχι όμως στο σύνολο- το κάνουν και να υπερτερεί του ισπανικού πρωτότυπου.

Η συγκεκριμένη εκδοχή κάνει κάτι εύστοχο προκειμένου να διαφοροποιηθεί από την αρχική σειρά. Μιας και στο ζήτημα της ληστείας στο νομισματοκοπείο δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει πιστά τα βήματα που χάραξε ο πρόγονός του, αποφάσισε να το πλαισιώσει πολύ διαφορετικά. Αυτό που εντάθηκε στην κορεάτικη σειρά είναι ο κοινωνικός παράγοντας.

Στο εξαιρετικό πρώτο επεισόδιο, που είναι το μόνο που δεν μοιάζει σχεδόν καθόλου με το αντίστοιχο του La Casa, καθώς τα υπόλοιπα έχουν αρκετές ομοιότητες, μας συστήνεται η κορεάτικη κοινωνία. Συγκεκριμένα τοποθετείται στο άμεσο μέλλον, στο 2025, όταν η Κορέα οδεύει προς την ενοποίηση και έχει ήδη σχηματιστεί μια κοινή οικονομική ζώνη που συνδέει τις δύο Κορέες και ήδη χτίζονται πόλεις για να μένουν από κοινού Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορέατες. Η φτώχεια είναι έντονη, όπως και το εκατέρωθεν μίσος που δεν άλλαξε παρά την ενοποίηση.

Όλα αυτά αξιοποιούνται στην σειρά, με αποτέλεσμα το ζήτημα της ληστείας και τα όσα εκτυλίσσονται μέσα στο οχυρωμένο Νομισματοκοπείο να έχουν άλλη αιτία, άλλη αφορμή και άλλη νοηματοδότηση, ακόμα και αν φαινομενικά μοιάζουν ίδια. Οι σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες είναι πιο οξυμένες και πιο σύνθετες με κάποιους, ακόμα και μέσα στην ομάδα του Καθηγητή, να είναι από την Νότια και άλλοι από την Βόρεια Κορέα, με τον καθένα να έχει την δική του προϊστορία που και αυτή διαφοροποιείται από το ισπανικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τόκυο που υπηρέτησε στον κορεατικό στρατό και πολέμησε, ενώ επέλεξε το όνομα Τόκυο επειδή, όπως λέει εμφατικά, ετοιμάζεται να κάνει κακά πράγματα, ταυτίζοντας το Τόκυο-Ιαπωνία με το κακό (να υπενθυμίσουμε την αντιπάθεια των Κορεατών ή μιας μερίδας τους, προς τους Ιάπωνες λόγω της παλαιότερης ιαπωνικής κατοχής της Κορέας).

Η σειρά λοιπόν μετατρέπεται σε κάτι πιο βαθύ και πιο κοινωνικό από μια σειρά δράσης με ληστείες. Από την άλλη, αυτό έχει  ένα κόστος: η σειρά χάνει το σεξαπίλ της. Δεν έχει ούτε το σέξι στοιχεία ούτε το μελό του La Casa de Papel, που μπορεί να έκαναν τον ισπανικό προκάτοχο να μοιάζει πιο επιφανειακό αλλά παράλληλα το έκανε πολύ πιο πωρωτικό με αποτέλεσμα να προκαλεί φανατική θέαση. Το κορεάτικο, ακόμα και αν δεν είχε προηγηθεί το ισπανικό οπότε δεν θα ξέραμε τι θα συμβεί, και πάλι θα λέγαμε ότι είναι μια ωραία σειρά, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό το κάτι που όλοι συζητάνε. Γίνεται πιο ξερό και λογικό, χάνει την σέξι, υπερβολική ανεμελιά και το μεσογειακό ταπεραμέντο που ταίριαξε τόσο πολύ στην συγκεκριμένη σειρά.

Έχει ωστόσο ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ίσως και καλύτερο από το original, με τον Yoo Ji-tae (Oldboy) να υποδύεται τον Καθηγητή, την Jeon Jong-seo (Burning) την Τόκυο και τον Park Hae-so (Squid Game) τον Βερολίνο που το λες και κορεατική dream team.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos