Το Midnight Express παρουσιάζει: Ευδοκία / 4Κ restoration

Published: 7 Jun 2023, 01:00
Συντάκτης:

Η κινηματογραφική λέσχη Midnight Express, επιστρέφει στη Ριβιέρα της Βαλτετσίου, μετά τη χειμερινή σεζόν στο Σινεάκ του Πειραιά.

Oι θερινές προβολε΄ς συνεχίζονται λοιπόν με την "Ευδοκία" του Αλέξη Δαμιανού.

Η «Ευδοκία» μοιάζει καμωμένη από ήλιο και χώμα και έρχεται καταπάνω σου με την ορμή ενός φυσικού φαινομένου και όχι μιας κινηματογραφικής ταινίας. Όλα αυτά τα «ελαττώματα» στα χέρια του Δαμιανού γίνονται πολύτιμα εργαλεία, καθώς είναι εντέλει εκείνα που δυναμιτίζουν τις αρχέτυπες μορφές του, εκτοξεύοντας τες πέρα από την arte-povera ή τη μοντέρνα τέχνη (όρος που χρησιμοποιείται συχνά ως άλλοθι πάσης κακοτεχνίας). Βλέπετε, ο Δαμιανός έκανε κινηματογράφο χωρίς ο ίδιος να ήταν «επαγγελματίας» κινηματογραφιστής – και αυτό ήταν το μεγάλο του προτέρημα.

Σε αυτή τη μοναδική αποκατεστημένη κόπια που θα παρουσιάσουμε, η αρχέγονη δύναμη της Ευδοκίας μοιάζει να υψώνεται μέσα από την ίδια κοσμική δεξαμενή απ’ όπου ξεπήδησαν οι αρχαίες τραγωδίες, σε πλημμυρίζει πριν προβάλεις την παραμικρή αντίσταση. Τα δε χρώματα είναι τόσο «ζωντανά» που της προσδίδουν μια τρισδιάστατη ποιότητα. Μόνο σε αυτή την ταινία απεικονίζεται τόσο καθαρά αυτό το συγκρουσιακό πεδίο όπου η λαϊκή παράδοση κονταροχτυπιέται με τον αρχαιοελληνικό και τον βυζαντινό πολιτισμό.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023. Ριβιέρα. Εξάρχεια. 23.30

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos