Kαλό ταξίδι, Σταύρο Τσιώλη

Published: 23 Jul 2019, 11:08
Συντάκτης:

Ο Σταύρος Τσιώλης, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας κινηματογραφικός λαϊκός ποιητής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

<a href="/en/nea/retrospektiva-ston-stayro-tsioli-mia-toso-kontini-paroysia/69131">Ρετροσπεκτίβα στον Σταύρο Τσιώλη: «Μια τόσο κοντινή παρουσία»</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡετροσπεκτίβα στον Σταύρο Τσιώλη: «Μια τόσο κοντινή παρουσία»

Με ανακοίνωση της οικογένειάς του στη σελίδα του στο Facebook έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση του θανάτου ενός από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου.

Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός

Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή...

μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν.

 

 

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.
Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας. Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.
Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Η συνεργασία του με τον Χρήστο Βακαλόπουλο είχε ως αποτέλεσμα την πολύ έξυπνη κωμωδία «Παρακαλώ γυναίκς μη κλαίτε» (1991) αλλά η κωμωδία του «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998) παραμένει η πιο χαρακτηριστική του δημιουργία.

Η τελευταία ταινία του «Γυναίκες που περάσατε από δω» προβλήθηκε στις αίθουσες πέρσι με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Τζούμα και τον Ερρίκο Λίτση.

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Jul 2019, 11:08
Ενημέρωση: 23 Jul 2019, 11:32
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos