ΣΕΙΡΕΣ

Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre

Published: 14 Mar 2023, 15:51
Συντάκτης:

Σύνοψη: Δώδεκα αλλόκοτα 'παραμυθάκια' απο τον διάσημο δημιουργό manga Junji Ito μεταφέρονται στην νέα ανθολογία τρόμου του Νetflix.

<a href="/en/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Γνώμη: Και  προφανώς όπως όλες οι ανθολογίες όπου οι περισσότερες ανήκουν στο είδος του τρόμου, είναι γεμάτες απο άνισο περιεχόμενο διχάζοντας το κοινό που τους παρακολουθεί.

Στο δυτικό κοινό τα διάφορα απίθανα που συμβαίνουν επί της οθόνης μπορεί να ξενίσουν, ενώ για κάποιους που δεν έχουν καμία επαφή με το συνδυασμό manga-horror στο πρώτο δεκάλεπτο θα έχουν παρατήσει το εγχείρημα.

Στην Ιαπωνία ο Ιτο είναι μεγάλος και τρανός, αφού δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι ένα ακόμα Μεξικανός ψυχάκιας (ίσως τον γνωρίζουν κάποιοι, Γκιγέρμο Ντελ Τόρο λέγεται) ερωτεύτηκε τη δουλειά του και παραλίγο να συνεργαστούν σε προπέρσινο εγχείρημα Silent hill που (κάκιστα) ακυρώθηκε τελικά.

Γενικότερα τα manga έχουν μια ιδιαίτερη αισθητική και η αποτύπωση τους απο χαρτί στην μεγάλη ή μικρή οθόνη είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν μέσα σε 12 επεισόδια του μισάωρου προσπαθείς να χώσεις μέχρι και διπλές ιστορίες με αποτέλεσμα η επεξήγηση της υπόθεσης να μοιάζει με γρίφο, για να μη πούμε για την οποιαδήποτε ανάλυση χαρακτήρων.

Οι 'Μακάβριες ιστορίες' μοιάζουν να θέλουν να φτάσουν σε γραφικές καταστάσεις, τρομάρες και απόκοσμα σκηνικά σε χρόνο dt σε μια συρραφή body και cosmic horror  με μισή κουταλιά ανωμαλίας που δε βγάζει κανένα νόημα και πολλές φορές δε καταλήγει και πουθενά. Υπάρχουν δύο με τρείς σπουδαίες ιστοριούλες που χάνονται όμως μέσα στη γενική μετριότητα.

Σαν λάτρης του τρόμου έχω δεί απείρως περισσότερες cringe "φεστιβαλικές" προσπάθειες με σενάρια που θυμίζαν 'Λάμψη' και ηθοποιούς που προσπαθούσαν να κάνουν focus στο πίνακα με τις ατάκες τους για να θυμηθούν τα λόγια, οπότε κατανάλωσα πολύ ευχάριστα και αυτή την ανθολογία. Όποιος δεν το κάνει ακόμα και φάν του genre να είναι, η απουσία του δικαιολογείται πλήρως.

Κρίμα γιατί ο Junji Ito παραδίδει αγνό τρόμο με ευαίσθητα ζητήματα  αλλά δε βοηθήκε απο το copy paste που πήγε να γίνει εδώ.

Άψυχο σαν τα φαντάσματα που περικλείουν τις ιστορίες του, αλλα μερικές φορές στο πυρήνα του γοητευτικό.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos