Ένα ντοκιμαντέρ για την Κέρο και ένα μυστήριο 4.500 ετών

Published: 29 Sep 2020, 18:51

Πριν από 60 χρόνια, ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης ξεκίνησε στην καρδία του Αιγαίου, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών. Με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας και μίας ομάδας επιστημόνων, το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», η πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου για να ανακαλύψουμε πώς ο συγκεκριμένος τόπος αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

<a href="/en/nea/truelove-fonos-i-praxi-agapis/69623">"Truelove": Φόνος ή πράξη αγάπης;</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Truelove": Φόνος ή πράξη αγάπης;

Βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρ. Κώστα Πασχαλίδη, μας μεταφέρει στην Κέρο, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου. Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα δούμε πώς το μικρό νησί Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν o Καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project, η Δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Η επιστημονική ομάδα συμμετείχε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο ψηφιακής ενημερωτικής συνάντησης, και μίλησε για τη σπουδαιότητα της ανασκαφικής έρευνας στην Κέρο, σε παγκόσμια κλίμακα. O αρχαιολόγος Δρ. Κώστας Πασχαλίδης και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ, για την εντύπωση που του προκάλεσε το ταξίδι στις ανασκαφές της Κέρου:

"Ένας τυπικός αρχαιολόγος θα μιλούσε για ένα εύρημα και ενδεχομένως για την τέχνη που έχει επάνω. Η δική μου εντύπωση όμως και ο θαυμασμός σε αυτά που είδα είναι ότι πρόκειται για ένα σύνολο δύο αρχαιολογικών θέσεων στις οποίες υπάρχουν δύο διαφορετικές λειτουργίες και δύο διαφορετικά χρονικά: ένα ιερό της 3ης χιλιετίας και απέναντι ένας οικισμός, ο οποίος φαίνεται να ήταν το κέντρο της καινοτομίας της μεταλλουργίας της εποχής, κάτι το οποίο τόσο συγκεντρωμένο και τόσο μαζικό εγώ δεν το έχω υπόψη μου ξανά. Αυτά τα δύο απομένει στην έρευνα των επομένων ετών κάπως να συνδεθούν με ένα χρονικό και με ένα αφήγημα που το ένα να υποστηρίζει το άλλο ή κάπως να εξηγεί το άλλο. Αυτό που ως προϊστορικός αρχαιολόγος δεν περίμενα να δω είναι στην 3η χιλιετία ένα οικισμό να έχει χτιστεί με κεντρικό town planning από την αρχή, με επιλογή υλικού εντελώς διαφορετικού και εντελώς κοστοβόρου για εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργήσει την υπεραξία και την οπτική, την αισθητική και τη διαφορά για να ενσωματώσει καινοτόμο μεταλλουργική δραστηριότητα και απέναντι να βρίσκεται ένα ιερό χωρίς προηγούμενο. Όλο αυτό είναι το ξεκίνημα ενός μυστηρίου και δεν είναι η λύση του..."

Το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», η πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic, κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Μετά την προβολή του στο κανάλι, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus.  Την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η Green Olive Films.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos