Δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ στην μεγάλη οθόνη. Αναζητήστε τα.

Published: 7 Apr 2022, 03:03
Συντάκτης:

Δύο ξεχωριστά ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Αναζητήστε τα.

Το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη “Ο Τέταρτος Χαρακτήρας” έρχεται αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ένα ντοκιμαντέρ εξομολογήσεων για την απώλεια, την ενοχή, την πίστη και την αναζήτηση της λύτρωσης, Ο Τέταρτος Χαρακτήρας, ακολουθεί τις διαδρομές των τριών ηρώων μέσα στο αστικό τοπίο και φανερώνει τη σύνδεση του χρόνου με το ανθρώπινο βίωμα και την πόλη. Η ταινία παρατηρεί τις καθημερινές τελετουργίες των χαρακτήρων ενώ οι μονόλογοί τους διαπλέκονται με τους ήχους της Αθήνας. Η κάμερα αφουγκράζεται το πένθος και την μοναχικότητα των χαρακτήρων ενώ η επαναληπτικότητα των κινούμενων σωμάτων τους λειτουργεί ως καταλύτης για τις πιο ενδόμυχες σκέψεις τους.

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, η κινηματογραφική σύνθεση συνυφαίνει τον εξωτερικό δημόσιο χώρο με τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών και φανερώνει την αμφίδρομη και ενεργητική σχέση τους.

Από το Σκηνοθετικό Σημείωμα: “Τρεις αφηγήσεις, τρεις άγνωστοι μεταξύ τους, καθένας στην δική του γεωγραφική και συναισθηματική πορεία μέσα στα σπλάχνα της πόλης. Οι εξομολογητικοί μονόλογοι τους καθρεφτίζουν πλευρές της ζωής μας, και του εαυτού μου, αντηχούν και τους δικούς μου φόβους, τις αναμνήσεις, τις ενοχές, το πένθος, τα αναπάντητα ερωτήματα. Οι φωνές τους διαδέχονται η μία την άλλη, σαν αποσπασματικές μουσικές φράσεις από την ίδια συμφωνία και οι διαφορετικές ιστορίες σαν να μετουσιώνονται σε πρισματικές εκδοχές της μίας, ενιαίας, αέναης, υπαρξιακής, ανθρώπινης απορίας. Οι διαφορετικοί άνθρωποι ενώνονται από τον τόπο, αλλά κυρίως από το εσωτερικό βλέμμα στη ζωή, με την πρόθεση να έλθουν μπροστά στα μάτια μας σε ‘συνομιλία’. Ο εξωτερικός χώρος, ο δημόσιος, αυτός της πόλης, έρχεται σε διάλογο με τον εσωτερικό, τον ιδιωτικό και μυστικό κόσμο των αφηγητών, μέσα από τον εσωτερικό και εξωτερικό λαβύρινθο των αλλεπάλληλων αφηγήσεων και διαδρομών”.

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας

Ντοκιμαντέρ | Έγχρωμο | Ελληνικά (Υπότιτλοι: Αγγλικοί) | 85 λεπτά. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πατρώνη |

Το κοινό της Αθήνας, θα έχει την ευκαιρία να δει τον Τέταρτο Χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη στις 9 & 10 Απριλίου στις 19:00 αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία της Σκηνοθέτιδος, Κατερίνας Πατρώνη

Η Carousel Films κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή, "Διόνυσος, η επιστροφή".

Η κυκλοφορία της ταινίας είναι αφιερωμένη στη μνήμη της ηθοποιού Σοφίας Μιχοπούλου, ιδρυτικού μέλους του θεάτρου ΑΤΤΙΣ και σταθερής συνεργάτιδας του Θεόδωρου Τερζόπουλου από την αρχή της διαδρομής του. Η Σοφία, βέβαια, ήταν και μόνιμη. καθημερινή θαμώνας των κινηματογραφικών αιθουσών τέχνης και θερμή συμπαραστάτρια σε όλες τις τολμηρές πρωτοβουλίες - κυκλοφορίες.

Ήταν το 1986 όταν ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συγκλόνισε το θεατρικό τοπίο με τη ριζοσπαστικά πρωτοποριακή παράσταση των Βακχών. Η τεράστια επιτυχία της παράστασης σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το σκηνικό ιδίωμα του Τερζόπουλου και η μέθοδος που δημιουργήθηκε οδήγησαν στη δημιουργία του θεάτρου Άττις. Ο Διόνυσος, ο Θεός της Καταστροφής και της Αναγέννησης, ήταν πάντα η μεγάλη έμπνευση για τον σκηνοθέτη. 35 χρόνια αργότερα, ο Τερζόπουλος έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 2000 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο (από το Πεκίνο και την Ταϊβάν έως τη Νέα Υόρκη και την Κολομβία) σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και με συνεχείς προσκλήσεις και συνεργασίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, διακεκριμένο μέλος της πρωτοπορίας στο παγκόσμιο θέατρο. Η ταινία ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του Τερζόπουλου, από το χωριό Μακρύγιαλος όπου γεννήθηκε, ο τέταρτος γιος ενός Έλληνα μετανάστη από τη Μαύρη Θάλασσα, στο  Berliner Ensemble στο Βερολίνο, στη Ρωσία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη θεατρική του βάση στην Αθήνα, και τέλος, στους Δελφούς, όπου ξεκίνησαν όλα πριν από 35 χρόνια.

Ο ΜΠΟΜΠ ΟΥΙΛΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟ

«Για τη δουλειά σου, όπου είδα καθαρά την κάθοδο των Βακχών. Βλέπεις, Θεόδωρε, το να βλέπεις είναι να βλέπεις μια εικόνα αλήθειας μέσα από πολλές εικόνες. Αυτό είναι που έχει χαραχτεί καθαρά στη μνήμη μου, αφήνοντας χώρο επαναφοράς και σκέψης. Αυτό είναι που κάνει το έργο σου τόσο ξεχωριστό». Νέα Υόρκη, Δεκέμβριος 1999

Η ταινία προβάλλεται επίσης στην Ταινιοθήκη και τον κινηματογράφο Διάνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos