Cinobo: Οι καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους της δεκαετίας

Published: 5 Jul 2020, 16:51
Συντάκτης:

Το Cinobo, πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, παρουσιάζει την πλήρη συλλογή των 10 ταινιών που απέσπασαν το Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας ζωής των βραβείων. 10 χρόνια, 10 βραβεία, 10 μοναδικά οράματα.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Σε μια βιομηχανία που παλεύει απέναντι σε καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες, οι μικρού μήκους αποδεικνύουν χρόνο με το χρόνο πως το Ελληνικό σινεμά είναι γεμάτο ξεχωριστές ιδέες και μοναδικές δημιουργικές υπογραφές, με φιλμ που τολμούν, πειραματίζονται, παρατηρούν, καταγράφουν, αισθάνονται. Τα βραβευμένα έργα που παρουσιάζονται στη συλλογή είναι κατά χρονική σειρά:

Κι Εγώ για Μένα (Τζώρτζης Γρηγοράκης): O Αντώνης πρέπει να γυρίσει γρήγορα σπίτι του. H Ευτυχία είναι κολλημένη στην κίνηση. Μια ιστορία για μια σχέση αλληλοεξάρτησης. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αλεξία Καλτσίκη, Μηνά Χατζησάββα.

Casus Belli (Γιώργος Ζώης): Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Εμφανίζονται 146 ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Τζένη Θεωνά, Ιρις Πόνκενα, Ηλίας Γκόγιαννος, Λάμπρος Φιλίππου, Γιώργος Μπινιάρης.

Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ (Ρηνιώ Δραγασάκη): Η μικρή τρώει σερενάτα, ο μπαμπάς της φεύγει σε ταξίδι για δουλειές, η μαμά κάνει περμανάντ, η αδερφή της κλείνεται με τις ώρες στο μπάνιο, ο Λένιν παραμονεύει πάνω στο άδειο γραφείο του μπαμπά και στο βίντεο του Ντίνου παίζει συνέχεια ο Φρέντυ. Με τον Γιάννη Τσορτέκη.

Washingtonia (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη): Η Washingtonia είναι ένα διαφορετικό όνομα για τη ζεστή, καλοκαιρινή Αθήνα, όπου συμβιώνουν οι καμηλοπαρδάλεις, η madame Ellie, ένα poodle, μια τούρτα γενεθλίων και οι χτύποι της καρδιάς.

Βόλτα (Στέλλα Κυριακοπούλου): Στη Βόλτα γνωρίζουμε τη Μαρίσσα και τη Νίνα καθώς ετοιμάζονται για έναν περίπατο στην πόλη. Παρακολουθούμε τη ρουτίνα τους, ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα, μόνο που αυτό θα είναι το τελευταίο που η Νίνα θα περάσει με τη μαμά της.

Το Σύκο (Νικόλας Κολοβός): Η τελευταία επιθυμία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, λίγο πριν πεθάνει, είναι ένα σύκο. Ο σύζυγός της πάει σε μια συκιά και στην προσπάθειά του να κόψει το σύκο πέφτει και σπάει το πόδι του. Με το σύκο στο χέρι και με το χρόνο σε αντίστροφη μέτρηση, περνά δύσκολες στιγμές μέσα στην απρόβλεπτα σκληρή φύση ώσπου να γυρίσει σπίτι και να εκπληρώσει την τελευταία ευχή της αγαπημένης συζύγου του.

Limbo (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη): Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή.

Copa Loca (Χρήστος Μασσαλάς): Αυτή είναι η ιστορία της Copa-Loca, ενός εγκαταλελειμμένου καλοκαιρινού θερέτρου. Η Πωλίνα είναι το κορίτσι στην καρδιά της Copa-Loca. Όλοι νοιάζονται για εκείνη και εκείνη νοιάζεται για τους πάντες –με κάθε δυνατό τρόπο. Με την Έλσα Λεκάκου και τον Στάθη Σταμουλακάτο.

Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς (Ζακλίν Λέντζου): Η τελευταία μέρα της χρονιάς ξημερώνει κάτω από το φεγγάρι, ενώ η Σοφία βλέπει ένα όνειρο και δεν το λέει σε κανέναν: περπατώντας στην έρημο, μαθαίνει πώς είναι άρρωστη. Υποκρίνεται ότι δεν την νοιάζει. Μήπως έχασε την καρδιά της; Πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη.

Τέταρτος Τοίχος (Δημήτρης Γκότσης): Ο τέταρτος τοίχος αποτελεί την αδιόρατη πλευρά του κοινωνικού ιστού, που μοιάζει αμετάβλητος, έχοντας ως μόνη διαφορά τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Βασισμένο στις σημειώσεις ενός οδοιπορικού που διήρκησε δέκα μήνες και έφτασε στις 4 γωνιές του χάρτη. Βραβευμένο με Ίρις Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ.

Όλες μπορείτε να τις δείτε εδώ.

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos