ΣΕΙΡΕΣ

"And then, there were none": Άρτιο αποτέλεσμα

Published: 24 Nov 2020, 15:40
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στην Αγγλία του 1939, δέκα -άγνωστοι μεταξύ τους- άνθρωποι παρασύρονται σ’ ένα απομονωμένο νησί. Τα ένοχα μυστικά τους αποκαλύπτονται και σύντομα συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν έγινε στην τύχη…

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Η ώρα να πληρώσουν τα εγκλήματα του παρελθόντος έχει πλέον φτάσει.

Άποψη: Ένα από τα πιο διάσημα και χαρακτηριστικά αστυνομικά μυθιστορήματα της Agatha Christie μεταφέρθηκε το 2015 στην τηλεόραση με μια μίνι-σειρά τριών επεισοδίων από το BBC, καλογυαλισμένη, φροντισμένη και μυστηριώδη, όπως δηλαδή θα πρέπει να είναι ένα κλασικό έργο της βασίλισσας των αστυνομικών μυστηρίων.

Η σειρά, που είναι διαθέσιμη στο Ertflix, καλείται να έρθει αντιμέτωπη με μια ιστορία που σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού είναι ήδη γνωστή, ή έστω στο περίπου. Τι άλλο λοιπόν μπορεί να προσφέρει;

Η Sarah Phelps που υπογράφει την διασκευή είναι μια πολύ ικανή σεναριογράφος που έχει αποδώσει τηλεοπτικά και άλλα έργα της Christie, όπως το The Witness for the Prosecution, Ordeal by Innocence, The ABC Murders με τον John Malkovich ως Πουαρό και το The Pale Horse για λογαριασμό όλα για το BBC.

Η λογική που ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι αυτή της ανανέωσης και του εκμοντερνισμού αλλά της κλασικής αποτύπωσης του αρχικού υλικού, κάτι που όχι μόνο δεν είναι απαραιτήτως κακό αλλά στις πιο πολλές περιπτώσεις της βγαίνει σε καλό.

Έτσι ακριβώς συνέβη και στο «Και μετά δεν έμεινε κανένας». Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει κάποιον από τους ντετέκτιβ της, ούτε Πουαρό ούτε μις Μαρπλ, παρά μόνο ένοχοι που ταυτόχρονα είναι όλοι τους υποψήφια θύματα. Το θέμα είναι ποιος είναι ο θύτης όταν και οι δέκα παρευρισκόμενοι δεν γνωρίζουν ποιος τους έχει καλέσει, δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, και όλοι τους έχουν τις ίδιες φαινομενικά πιθανότητες να βρεθούν νεκροί.

Μέσα σε τρία ωριαία επεισόδια κτίζεται όλη η δράση και το μυστήριο γύρω από τις ζωές των ηρώων, ή τουλάχιστον των περισσοτέρων μιας και μερικοί μας αφήνουν πιο γρήγορα και έτσι δεν προλαβαίνουμε να μάθουμε τόσα πολλά. Πάντως το εκλεκτό καστ ηθοποιών, Charles Dance, Douglas Booth, Sam Neil, Miranda Richardson, Aidan Turner, βοηθάει ιδιαιτέρως στο να δείξουν διάφορες πτυχές των ηρώων τους που όλοι κρύβουν μυστικά από το παρελθόν, κάποια μάλιστα συνδεόμενα μεταξύ τους.

Η πιστότητα στην εποχή που διαδραματίζεται αλλά και στο πρωτότυπο κείμενο, που το ακολουθεί κατά πόδας, οδηγεί σε ένα απολύτως άρτιο αποτέλεσμα. Ίσως δεν ξαφνιάσει πουθενά κάποιον που ξέρει την ιστορία μιας και δεν θα δει διαφοροποιήσεις και αλλαγές, αλλά και πάλι κανείς δεν θα φύγει απογοητευμένος, γιατί ακόμα και να ξέρεις το τέλος, το μυστήριο και η ένταση κτίζεται αριστοτεχνικά και έτσι σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος και την αποκάλυψη του μυστηριώδους οικοδεσπότη του νησιού.

Εξαιρετική είναι τόσο η φωτογραφία του John Pardue που δίνει μια αλλόκοτη αύρα στο νησί και στην έπαυλη, όσο και η επιλογή κοστουμιών και σκηνικών που αποτυπώνουν πιστά το αρχικό υλικό.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos