46ο Φεστιβάλ Δράμας: "Χρονιά - σταθμός για την διοργάνωση"

Published: 13 Jul 2023, 16:02
Συντάκτης:

Στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, ανακοίνωσαν τα διαγωνιστικά προγράμματα της 46ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 4-10 Σεπτεμβρίου, ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το νεοσύστατο Short Film Hub, στο οποίο ενισχύεται ακόμα περισσότερο η μακρόχρονη συνεργασία του Φεστιβάλ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

<a href="/en/nea/festival-dramas-taxideyei-ston-kinimatografo-irida/69747">Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

To φεστιβάλ, περνά πλέον στην επόμενη πίστα, καθώς, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, οι ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και το Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα κάθε Σεπτέμβριο, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®. Η σύνδεση με τα Βραβεία της Ακαδημίας® θα δώσει στο DISFF την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται για να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε η Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία, εκπροσωπώντας το ΥΠΠΟ, δήλωσε: «Χαιρόμαστε να βλέπουμε το θεσμό να μεγαλώνει. Το ΥΠΠΟ υπήρξε ανέκαθεν θερμός υποστηρικτής της γιορτής των μικρομηκάδων. Φέτος υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δράμας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να διασφαλίσει μία σταθερότητα στο Φεστιβάλ, με ποσά που ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός και η εξωστρέφεια του θεσμού, χωρίς να υπάρχει η ανασφάλεια ανεύρεσης πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου. Με την ένταξή του φέτος στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Φεστιβάλ Δράμας αύξησε τον προϋπολογισμό του και εξασφάλισε σταθερή χρηματοδότηση έως τα τέλη του 2025. Αλλά και μετά το 2025 το Υπουργείο θα παραμείνει αρωγός του θεσμού».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης, «τα φεστιβάλ αποτελούν σταθερές αξίες στον κινηματογραφικό χώρο, προσφέροντας μια πλατφόρμα για την ανάδειξη νέων ταλέντων, την ανταλλαγή ιδεών και την ενθάρρυνση της δημιουργικής ποικιλίας. Επίσης δεν σταματάνε ποτέ!  Πέρυσι, μόλις μια βδομάδα μετά από το τέλος του DISFF45, παρουσιάσαμε τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού και υποδεχτήκαμε τον Πάβελ Παβλικόφσκι σε ένα Cinematherapy session στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η μεγάλη διαδρομή των βραβευμένων ταινιών του Εθνικού Διαγωνιστικού ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και «ταξίδεψε» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού»

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας  Γιώργος Δεμερτζής ανέφερε:

«Το 2023,  αποτελεί μια χρονιά σταθμό για το Φεστιβάλ με πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις: Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η απόκτηση της κορυφαίας διάκρισης για μας : Δύο εισιτήρια για Όσκαρ στους νικητές του  Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας. Μια διάκριση που δεν ήρθε τυχαία. Με τον Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του Φεστιβάλ ενεργώντας συντονισμένα, συστηματικά και επίμονα καταφέραμε να εξαλειφθούν εμπόδια του παρελθόντος και να εδραιωθούν γέφυρες επικοινωνίας που είχαν χαθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου Καλλιτεχνικού Διευθυντή και κάθε υποστήριξη από πλευράς μου, η στοχευμένη, δημιουργική, και εξωστρεφής αναπτυξιακή πορεία του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια προς όφελος των δημιουργών της ταινίας μικρού μήκους, συντέλεσε σημαντικά σ αυτή την επιτυχία.

Θα συνεχίσω με την έναρξη αυτής της μοναδικής χρονιάς όπου ξεκίνησε τη λειτουργία του το Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ και εργαστήρια σκηνοθεσίας στη πόλη μας.  Ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πράξη με τον δήμαρχο Δράμας  μπροστάρη αυτής της κατάκτησης. Το Φεστιβάλ Δράμας ως βασικός εμπνευστής, θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή,  μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών.

Αναφερόμενος στη «σημαντική και καθοριστικής σημασίας για μας, απρόσκοπτη, και για πρώτη φορά σταθερή συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού»,  ο Γιώργος Δεμερτζής είπε πως η συνεργασία αυτή από το 2020 έφερε:

«Την αδιάλειπτη επιχορήγηση του Φεστιβάλ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης 3ετούς διάρκειας, η οποία πριν λίγους μήνες ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε με την υπογραφή της 2ης,  δίνοντας μας την ασφάλεια και τη δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας.

Την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη με τη «Σύσταση και λειτουργία δημιουργικού κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στη Δράμα» και σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ Δράμας. Στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και με χρηματοδότηση έως 7 εκατ. ευρώ από την Π.Α.Μ.Θ, βρίσκεται σε τροχιά εξέλιξης και θα λειτουργήσει σε συνδυασμό και με το πολιτιστικό-αναπτυξιακό masterplan για την πόλη της Δράμας με στόχο να συνδράμει στην οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής. 

Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια που αποτελούν και χώρους τέλεσης του Φεστιβάλ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υλοποιήθηκαν τη τελευταία 3ετία εκπαιδευτικά προγράμματα cinematherapy με μεγάλη απήχηση και επιτυχία στη σχολική εκπαίδευση του Νομού Δράμας τα οποία θα συνεχιστούν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ομάδα του Φεστιβάλ με σοβαρότητα, ωριμότητα, αγάπη και πάθος για το Φεστιβάλ ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες της 46ης διοργάνωσης. Νέες καινοτόμες επιλογές προγραμμάτων και νέες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και ανθρώπους της 7ης τέχνης εντός και εκτός συνόρων, συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση και ενισχύουν τη διασύνδεση με τη βιομηχανία του κινηματογράφου και τους νέους του χώρου, τους σπουδαστές του κινηματογράφου από το εξωτερικό και την Ελλάδα στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα,  αναβαθμίζοντας συνολικά την εικόνα και τη προσφορά του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos