To 14o Φεστιβάλ Αμοργού πρόβαλε 148 ταινίες

Published: 27 Nov 2023, 19:56
Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε και φέτος το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αμοργό. Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, ο ΕΟΤ, το κέντρο Ελληνικού κινηματογράφου, η Blue Star, Motor Oil, Action Art,  και η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Δημιουργοί από όλο τον κόσμο διαγωνίστηκαν σε ταινίες μικρού μήκους. Το φεστιβάλ είναι διεθνως αναγνωρισμένο και είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ CIFFT με έδρα την Βιέννη.

Ταυτόχρονα με το φεστιβάλ διεξάχθηκε Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού με workshops, από σημαντικούς καθηγητές στον χώρο του σινεμά. Όσοι συμμετείχαν στο φεστιβάλ είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν σε πολύ αξιόλογα μέρη του νησιού, να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα και να γνωρίσουν την πλούσια σε βότανα βλάστηση της Αμοργού. Μπορεί να μην μπόρεσαν να επισκεφθούν καζίνο με φρουτάκια αλλά συμμετείχαν σε γαστρονομικές βραδιές με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

Εκτός από τις πολιτισμικές δράσεις έλαβαν μέρος και σημαντικές ομιλίες με θέματα όπως η επίδραση του Κινηματογράφου στον Τουρισμό (Καθηγητής Δημήτρης Κούτουλας), η επίδραση της Πολιτιστικής διπλωματίας στη διασύνδεση των πληθυσμών (Πρέσβης κ. Ανδρέας Παπασταύρου), η ψηφιακή διανομή διεθνών παραγωγών (Γιάννης Κουτσομύτης), για τον Πόλεμο και το σινεμά (Πώλ Βιτωρούλης – Κινηματογραφιστής Πολέμων) για την «Αόρατη Αναπηρία» και τις δυνατότητες αλλά και τα δικαιώματα ατόμων με ειδικές ανάγκες ακόμη και στο σινεμά (Παρασκευή Σαλαβγιά).

Τα 148 φιλμ από 50 χώρες αξιολογήθηκαν από σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και της κινηματογραφικής βιομηχανίας όπως την Ελένη Σκαρβέλη, Director Greek National Tourism Organization UK & Ireland, τον Jonas Saul, international best-selling author of the Sarah Roberts Series, τον Jacob Moe, Founder and CEO of Archipelago Network, co-founder and co-director of the Syros International Film Festival, την Αργυρώ Μεσημέρη, Head of the Thessaloniki Cinémathèque, τον Hugo Marcos, CIFFT General Secretary, Cannes Corporate Media & Tv Award, τον Carlos Sargedas, Director, Producer, Photographer και τον Driedonks John, Professor at the Utrecht University of Applied Sciences UUAS.  

Το φεστιβάλ βράβευσε 22 προωθητικά βίντεο και ντοκιμαντέρ σε διάφορες θεματικές κατηγορίες που σχετίζονται με την τουριστική προβολή δηλαδή Ντοκιμαντέρ, Μάρκετινγκ ταξιδιωτικών βίντεο, τουριστικοί προορισμοί, υπηρεσίες και προϊόντα, ταξιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και ταξιδιωτικά βίντεο. Οι νικητές αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης στο Aegialis Hotel and Spa. Η προωθητική ταινία «No one upstage the Grand Tour of Switzerland», παραγωγής Stories AG και Wirz for Switzerland Tourism, βραβεύτηκε με το Grand Prix του φεστιβάλ. Η αξιόλογη καμπάνια, με πρωταγωνιστές τον Ρότζερ Φέντερερ και τη βραβευμένη με Όσκαρ Αν Χάθαγουεϊ, έλαβε και το 1ο Βραβείο Τουριστικών Προϊόντων.

Άλλα βραβεία απονεμήθηκαν σε τουριστικά βίντεο από το Δημαρχείο του Bielsko-Biała (Πολωνία), το Καταλανικό Τουριστικό Συμβούλιο (Ισπανία), το Υπουργείο Τουρισμού της Κούβας (Κούβα), το Madrid Destino (Ισπανία), το NewHandLab (Πορτογαλία), το Κέντρο Τουρισμού της Πορτογαλίας (Πορτογαλία), Turismo de Islas Canarias (Ισπανία), Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (Türkiye) και Visit Cascais (Πορτογαλία), μεταξύ άλλων οργανισμών και παραγωγών ταινιών.

Τα βραβεία τους παρέλαβαν νικητές που ήρθαν ειδικά για το λόγο αυτό από την Ταϊβάν, την Αυστρία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Φιλανδία, την Νορβηγία, τη Θεσσαλονίκη, και την Ισπανία, ενώ οι υπόλοιποι νικητές απέστειλαν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, και θα λάβουν τα βραβεία τους ταχυδρομικά. Παρουσιάστρια και συντονίστρια του φεστιβάλ ήταν η κ. Ελένη Κουντουρούπη.

Το κέντρο Ελληνικού κινηματογράφου εκπροσώπησε η κυρία Λίνα Μανωλοπούλου και στην ομιλία της ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα κίνητρα και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στις κινηματογραφικές παραβολές.

Ένα από τα highlight της βραδιάς ήταν η προβολή τμήματος της ταινίας “Hotel Amorgos” που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Αμοργό με συμμετοχή του Αμοργιανού ηθοποιού Σπύρου Δρόσου.

Σχετικά με το CIFFT:

Η Διεθνής Επιτροπή Φεστιβάλ Ταινιών Τουρισμού (CIFFT), θυγατρικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη πλατφόρμα αφιερωμένη στην προώθηση της αριστείας σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τον τουρισμό. Το CIFFT Circuit στοχεύει να γιορτάσει τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των τουριστικών εκστρατειών, ενισχύοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων εντός του κλάδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos