10ο Φεστιβάλ Αιγαίου. Τα βραβεία

Published: 30 Jul 2021, 14:49
Συντάκτης:

Έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο μέρος του προγράμματός του στις Σπέτσες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου ετοιμάζει βαλίτσες για να ταξιδέψει στην Πάρο, όπου θα παρουσιάσει το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Echoes - Call to Action”, από τις 30 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου.

<a href="/en/nea/kinimatografiko-festival-aigaioy-epistrefei-stis-spetses/66715">Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αιγαίου. Επιστρέφει στις Σπέτσες</a>ΣΧΕΤΙΚΑΚινηματογραφικό Φεστιβάλ Αιγαίου. Επιστρέφει στις Σπέτσες

Το πρώτο μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στις Σπέτσες έκλεισε με την ταινία φαντασίας «Window Boy Would Also Like to Have a Submarine», η οποία προβλήθηκε σε ελληνική πρεμιέρα.

Προηγήθηκε στο Bikini Bar, στο παλιό λιμάνι του νησιού, η τελετή απονομής των βραβείων Best Aegean Short Film και Best Greek Short Film, το οποίο δεύτερο αποτελεί προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τα βραβεία, που περιλάμβαναν και μια ειδική μνεία, δόθηκαν σε απόλυτη ομοφωνία από τα τέσσερα μέλη τις κριτικής επιτροπής: την Eva Sangiorgi, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης, τον Jukka-Pekka Laakso, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tampere, την Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγό και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

NayaNaya

Το βραβείο Best Aegean Short Film κέρδισε η ταινία Naya του Ολλανδού Sebastian Mulder.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ακολουθεί την Naya, μια λύκαινα που μετανάστευσε από την Ανατολική Γερμανία στο Βέλγιο με ένα κολάρο GPS. Ο πρώτος λύκος που εντοπίζεται στο Βέλγιο τα τελευταία 100 χρόνια γίνεται πρωτοσέλιδο, αλλά η παρουσία της Naya παίρνει μια μυστηριώδη τροπή. Ένα ηδονοβλεπτικό κολάζ της άγριας ζωής και υλικού από τις κάμερες παρακολούθησης διερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και αυτού του εμβληματικού ατίθασου ζώου.

Route-3Route-3

Το βραβείο Best Greek Short Film απέσπασε η ταινία Route-3 του Θανάση Νεοφώτιστου.

Στο βαγόνι του τραμ στη Γραμμή-3, κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας στο κέντρο του Σαράγιεβο, η μεσήλικη κυρία με το λεοπάρ φόρεμα κερνάει τους επιβάτες φέτες ζουμερού πορτοκαλιού. Μια φέτα είναι το μόνο που συνδέει την Νάντια, την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ, τον Λούκα, τον παρθένο αλάνι έφηβο και τόσους άλλους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από έναννντροπαλό, πλην ερεθισμένο, έφηβο με το όνομα Αμάρ.

Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερόΌπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό της Ανθής Δαουτάκη

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της 35χρονης ‘Ηρας. Το σπίτι της είναι ο κόσμος της, και ο κόσμος της είναι μαγικός. Η μοναδικότητά της είναι γεμάτη με αντικείμενα, χάνει τον εαυτό της μέσα στη καθημερινή της ρουτίνα και μπερδεύεται μέσα στον μικρόκοσμο που έχει εκείνη δημιουργήσει. Η αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις προσδοκίες που θέτει η κοινωνία στα πρότυπα των φύλων και μία αμήχανη συνάντηση που έχει με έναν κοσμηματοπώλη την οδηγεί στην αγορά ενός γαμήλιου δαχτυλιδιού. Το δαχτυλίδι δίνει ζωή σε μια φανταστική σχέση, φευγαλέα σαν όνειρο.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της Πάρου:

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, στο Cine Enastron, το ίδρυμα Helidoni Foundation θα ανοίξει το πρόγραμμα Echoes με το πάνελ Sustainability & Conscious Consumption. Θα ακολουθήσουν οι προβολές των μικρού μήκους ταινιών Li Paradisi και The Silence of the River και, σε πρεμιέρα, του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Landscape Zero.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου θα διεξαχθεί το εργαστήριο σεναρίου και η παρουσίαση των τελικών 20 υποψηφίων σεναρίων του διαγωνισμού ReScript The Future. Στο Cine Enastron θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ The Great Green Wall (πρεμιέρα), ακολουθούμενο από το επιλεγμένο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών από το συνεργαζόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Tampere και το ντοκιμαντέρ Taming the Garden.

Τη Κυριακή, 1η Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος Mission Blue & Healing Lesvos και το πάνελ Aegean Carbon Initiative, καθώς και του ντοκιμαντέρ Blue Carbon. Θα ακολουθήσει η προβολή του μικρού μήκους φιλμ Mother of the Sea (πρεμιέρα) και του ντοκιμαντέρ Observations At 65o South (πρεμιέρα).

Την τελευταία μέρα του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, Δευτέρα 2 Αυγούστου, στο Cine Enastron, θα ανακοινωθούν οι δύο νικητές του διαγωνισμού σεναρίου ReScript The Future, θα προβληθούν σε πρεμιέρα τα ντοκιμαντέρ Last of My Kind και Ophir, πριν ξεκινήσει το πάρτι λήξης της φετινής έκδοσης, στις 23:30

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos