Να γιατί το μοντάζ του "Bohemian Rhapsody" είναι πραγματικά κακό

Published: 16 Mar 2019, 15:59

Οι μοντέρ είναι πάντοτε οι αφανείς ήρωες μιας ταινίας, μιας και το μοντάζ παίζει κομβικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της ταινίας. Άλλοτε το κάνουν οι ίδιοι οι σκηνοθέτες, ενώ άλλοτε υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες που το αναλαμβάνουν, συχνά με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Το καλό μοντάζ είναι εκείνο που δεν είναι εμφανές, δεν αποσπά τον θεατή, ούτε του δείχνει ευθέως πού έχει γίνει cut στο γύρισμα και πού όχι. Γι’ αυτό από τα τέσσερα Όσκαρ που κέρδισε το «Bohemian Rhapsody» παραμένει απορίας άξιο πώς κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ μοντάζ, σε μια κατηγορία με δυνατούς αντιπάλους ανάμεσα στους οποίους και το φαβορί για πολλούς Γιώργο Μαυροψαρίδη για την «Ευνοούμενη», ενώ και το «Vice» είχε ένα θαυμάσιο μοντάζ, από τον Hank Corwin.

ΣΧΕΤΙΚΑTo "Bohemian Rhapsody" θα προβληθεί στην Κίνα χωρίς τις gay σκηνές

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο YouTube από τον Thomas Flight αποδεικνύει αναλυτικά και διεξοδικά γιατί το μοντάζ της ταινίας είναι πραγματικά κακό. Το βίντεο εστιάζει κυρίως στην σκηνή όπου οι Queen συναντούν τον μετέπειτα μάνατζερ τους John Reid, μια σκηνή στην οποία υπάρχουν 60 διαδοχικά cuts, ενώ και σε άλλες σκηνές είναι απίστευτα εμφανής η προχειρότητα και η εύκολη δουλειά που έχει γίνει στο «Bohemian Rhapsody», πάντοτε όσον αφορά το μοντάζ. Είναι λογικό βέβαια μια ταινία από την οποία απουσιάζει η σκηνοθετική ταυτότητα, λόγω της απόλυσης και αντικατάστασής του Brian Singer, να έχει αυξημένο ρόλο ο μοντέρ που θα πάρει στα χέρια του υλικό από δύο σκηνοθέτες και θα βγάλει ένα τελικό αποτέλεσμα, κάτι που σίγουρα είναι δύσκολο. Το παράλογο είναι να το βραβεύει η Ακαδημία σε μια κατηγορία στην οποία, όπως αποδεικνύει ο Flight, η ταινία είναι αρκετά αδύναμη, με ένα μοντάζ που δεν προσθέτει κάποια νέα πληροφορία, κάποια αλλαγή συναισθήματος αλλά προφανώς έχει γίνει ως αποτέλεσμα αυτής της σκηνοθετικής «αναρχίας».

«Το Όσκαρ μερικές φορές καταλήγει στην ταινία με το πιο ευδιάκριτο μοντάζ, που δεν είναι πάντοτε το καλύτερο», αναφέρει ο Flight έχοντας φυσικά ως παράδειγμα την περίπτωση του «Bohemian Rhapsody». Απολαύστε το βίντεο όπου θα σας λυθούν όλες οι απορίες για την ποιότητα του μοντάζ της ταινίας.

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!