To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσίασε το πρόγραμμά του

Published: 26 Feb 2018, 15:59
Συντάκτης:

Το 20ό επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από  την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές. Φέτος, εντάσσονται πλήρως οι δήμοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, με καθημερινές προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Παύλου Μελά και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, ενώ στον χώρο INVR θα γίνουν οι προβολές του νέου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με ταινίες εικονικής πραγματικότητας.

Ταινία έναρξης του 20ου Φεστιβάλ είναι το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά, Πρόσωπα & ιστορίες, το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Παράλληλα θα προβληθούν και 10 ντοκιμαντέρ της δημιουργού σε ειδικό αφιέρωμα.

Στις 4 Μαρτίου, κι ενώ θα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα γίνει η τελετή απονομής των 90ών βραβείων Όσκαρ και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Ολύμπιον σε συνεργασία με την COSMOTE TV.

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους. Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους.

Το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης η Σάρα Ντράιβερ θα παρουσιάσει και το τελευταίο της ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Με

αφορμή αυτό, το Σάββατο 3/3 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η Σάρα Ντράιβερ θα συζητήσει με τον Ντένις Λιμ, Διευθυντή Προγράμματος του Lincoln Center, του κορυφαίου κέντρου τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Φέτος συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας από το 1968, τη χρονιά που γέννησε επαναστάσεις, συγκρούσεις, όνειρα, απογοητεύσεις και ελπίδες. Το φεστιβάλ επιστρέφει στην κρίσιμη εκείνη χρονιά και αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο μέσα από 7 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 έως το 2017.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο Ολύμπιον. Θα προβληθεί το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου Σχετικά με τη Νίκαια του Ζαν Βιγκό του 1930, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα εδώ και στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos