Berlinale 2024: Το "A different man" και το τέρας που είμαστε εμείς

Published: 18 Feb 2024, 21:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Έντουαρντ (Σεμπάστιαν Σταν) είναι ένας νεαρός άντρας που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός, όμως λόγω μιας δυσμορφίας στο πρόσωπό του, οι ρόλοι που του προσφέρονται είναι από ανύπαρκτοι έως περιορισμένοι.

<a href="/en/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

 Όταν ένας γιατρός του προτείνει μια επαναστατική θεραπεία, αποφασίζει να την ακολουθήσει και να αλλάξει ριζικά την εμφάνισή του. Όμως, μαζί με την εμφάνισή του, αλλάζουν και όλα τα άλλα στη ζωή του, και όταν συναντηθεί ξανά με μια παλιά του γειτόνισσα και θεατρική συγγραφέα (Ρενάτε Ράινσβε), η καινούργια του ζωή θα πάρει μια πολύ σκοτεινή τροπή.

Γνώμη: Υπάρχουν ταινίες που δύσκολα περιγράφονται με μία λέξη, αλλά στην περίπτωση του “A Different Man” θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χαρακτηρισμός “καφκική” είναι μια καλή επιλογή.

Γιατί μπορεί ο κεντρικός χαρακτήρας, που υποδύεται ο Σεμπάστιαν Σταν (“The Falcon and the Winter Soldier”), να μην ξυπνάει μια ωραία πρωία μεταμορφωμένος σε ένα γιγάντιο έντομο, όμως του συμβαίνει το ανάποδο: μεταμορφώνεται από έναν μοναχικό άντρα με νευροϊνωμάτωση (πάθηση που προκαλεί έντονη δυσμορφία στην περιοχή του προσώπου) σε έναν “κανονικό”, και μάλιστα ιδιαίτερα εμφανίσιμο, τριαντάρη. Το πώς συμβαίνει όλο αυτό λίγο απασχολεί τον Άνταμ Σίμπεργκ, σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας που έκανε πρεμιέρα στο Sundance και τώρα είναι στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Γιατί αυτό που απασχολεί τον Σίμπεργκ είναι να εκθέσει τους προβληματισμούς τους σχετικά με το πώς η εμφάνιση καθορίζει τις ζωές μας, μέσα από μία μίξη θρίλερ, που φέρνει ενίοτε στο νου τον “Ένοικο” του Ρομάν Πολάνσκι, και σάτιρας του κόσμου του θεάματος. Ο Σίμπεργκ ξέρει ότι το θέμα που πραγματεύεται είναι αβανταδόρικο και το σενάριό του είναι γεμάτο από πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες σε σημεία αποτυπώνονται με έναν απολαυστικά meta τρόπο και άλλες φορές πέφτουν στο κενό. Ο Σεμπάστιαν Σταν, που το ευρύ κοινό γνώρισε κυρίως μέσα από τον ρόλο του ως Winter Soldier στις ταινίες της Marvel, αποδεικνύει ότι οι πιο τολμηρές επιλογές του πάνε πολύ και φτιάχνει ένα αξιομνημόνευτο δίδυμο με τον Άνταμ Πίρσον (“Under the Skin”), έναν ηθοποιό που πάσχει όντως από νευροϊνωμάτωση και κλέβει χαλαρά την παράσταση με τον κομβικό ρόλο που υποδύεται στην ταινία, για τον οποίο δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για να μην χαλάσουμε την έκπληξη.

Δίπλα τους στέκεται επάξια και η Νορβηγίδα Ρενάτε Ράινσβε, που μας συστήθηκε μέσα από το “Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο” του Γιοακίμ Τρίερ, ως αντικείμενο του πόθου και καταλύτης για τη συνάντηση που θα καθορίσει τη ζωή του Έντουαρντ.

Σαν σύνολο, το “A Different Man” είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς, αλλά όσο προχωράει προς ένα απογοητευτικό φινάλε, χάνει λίγο από τη δυναμική του και φαίνεται σαν να αναμασά τις ιδέες του.

Όμως, παρά τις αδυναμίες του, προσφέρει άπλετο food for thought, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους άλλους και τον εαυτό μας βάσει της εξωτερικής μας εμφάνισης. Και το κάνει με έναν άκρως πρωτότυπο τρόπο, ένα πολύ καλό καστ και ένα σκηνοθετικό και σεναριακό μεράκι που δεν κρύβεται.

To 74o Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 15-25 Φεβρουαρίου 2024.

To MOVE IT βρίσκεται στo Φεστιβάλ Βερολίνου για 14η χρονιά και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο ειδικό section του περιοδικού μας που ανανεώνεται συνεχώς

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos