Berlinale 2021: Τα βραβεία

Published: 5 Mar 2021, 15:01
Συντάκτης:

H online εκδοχή του 71ου Φεστιβάλ Βερολίνου ολοκληρώθηκε, με αρκετά δυνατό επίπεδο ταινιών φέτος, αν και τρομερά (και ακατανόητα) πιεσμένη χρονικά, μέσα σε μόλις 5 ημέρες.

<a href="/en/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Σε μια τακτοποιημένη και σύντομη online τελετή, δόθηκαν και τα βραβεία της διοργάνωσης για το επίσημο Διαγωνιστικό και το τμήμα Encounters, με την άνιση κοινωνικο-πολιτικο-ηθική σάτιρα του Ρουμάνου Ράντου Τζούντε, «Bad Luck Banging or Loony Porn», να κατακτά την Χρυσή Άρκτο σε μια επιλογή με ενδιαφέρον, αλλά τουλάχιστον συζητήσιμη.

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος πήγαν στην ταινία του Ιάπωνα Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι και το ντοκιμαντέρ της Μαρία Σπετ, ενώ για πρώτη φορά δόθηκαν βραβεία ερμηνείας ανεξαρτήτως φύλου. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό τώρα, μπράβο τους και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους. Τα βραβεία αναλυτικά:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους βραβευμένους στην Berlinale σκηνοθέτες Μοχάμαντ Ρασούλοφ (Ιράν), Ναβάντ Λαπίντ (Ισραήλ), Αντίνα Πιντίλιε (Ρουμανία), Ιλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία), Τζιανφράνκο Ρόσι (Ιταλία), Γιασμίλα Ζμπάνιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Χρυσή Αρκτος: «Bad Luck Banging or Loony Porn», Ράντου Ζούντε

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Wheel of Fortune and Fantasy», Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι

Αργυρή Αρκτος: «Mr Bachmann and His Class», Μαρία Σπετ

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ντένις Νάγκι, «Natural Light»

Ερμηνεία Α΄ Ρόλου: Μάρεν Εγκερτ, «I'm Your Man»

Ερμηνεία Β’ Ρόλου: Λίλα Κίσλινγκερ, «Forrest, I See You Everywhere»

Σενάριο: «Introduction», Χονγκ Σανγκ Σο

Μοντάζ: «A Cop Movie», Αλόνσο Ρουιθπαλάσιος

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ENCOUNTERS

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Φλοράνς Αλμοζινί (Γαλλία, Προγραμματίστρια), Σεσίλια Μπαριονουέβο (Αργεντινή, Καλλιτεχνική Διευθύντρια), Ντίντριχ Ντίντερισεν (Γερμανία, Δημοσιογράφος, Εκδότης)

Καλύτερη Ταινία: «We», Αλίς Ντιόπ

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Taste», Λε Μπάο

Σκηνοθεσία εξ ημισείας: Ραμόν και Σιλβάν Τσίρκερ («The Girl and the Spider») και Ντενί Κοτέ («Social Hygiene»)


Ειδική Μνεία: «Rock Bottom Riser», Φερν Σίλβα

Εδώ τα βραβεία για τα τμήματα Generation και Mικρού Μήκους

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos