Berlinale 18: "Damsel" - Κριτική

Published: 17 Feb 2018, 05:00
Συντάκτης:

Τι μορφή θα μπορούσε να πάρει το Western ως είδος εάν ανανεωνόταν στη σύγχρονη εποχή κι επηρεαζόταν από αυτή; Αυτή την απάντηση επιχειρούν να δώσουν τα αδέρφια Zellner -ίσως και άθελά τους- πειραματιζόμενοι με το είδος στη νέα τους ταινία Damsel, της οποίας υπογράφουν και το σενάριο και την παραγωγή αλλά και συμμετέχουν στο καστ.

Η ιστορία τοποθετείται κάπου στην Άγρια Δύση και ακολουθεί τον Samuel (Robert Pattinson), ο οποίος επιστρατεύει έναν πάστορα (David Zellner) και ξεκινούν μαζί και με το πόνυ του, τον Butterscotch, να βρούνε την αρραβωνιαστικιά του, Penelope (Mia Wasikowska) και να παντρευτούν. Όμως, ο Samuel δεν έχει πει όλη την ιστορία και η αλήθεια απέχει πολύ από αυτή κάποιου Οδυσσέα που προσπαθεί να επανενωθεί με την Πηνελόπη του. Το όνομα, απλή συνωνυμία... Πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε πως η ιστορία δεν είναι ακριβώς όπως την παρουσιάζει ο ερωτοχτυπημένος Samuel.

Στο δεύτερο μισό της ταινίας αναλαμβάνει δράση η ίδια η Penelope για να αποδείξει πως δεν είναι μία απλή damsel (νεαρή, ανύπαντρη κορασίδα, δηλαδή) αλλά more than meets the eye· πολύ περισσότερα από όσα περιμέναμε ή φανταζόμασταν, και θα τολμούσε να πει κανείς πως σε εκείνη κρύβεται και όλη η ουσία της ταινίας αλλά και η πολιτική της χροιά.

Η κινηματογράφηση είναι προσεκτικά στιλιζαρισμένη με σκηνές να διαδέχονται η μία την άλλη με ιδιαιτέρως λυρικό τρόπο και φαίνεται πως οι σκηνοθέτες ποντάρουν σε αυτό το είδος της αφηγηματικότητας, για να χτίσουν σιγά σιγά την ιστορία. Ορθώς πράττουν, αφού στο παιχνίδι εναντίον της ανιαρότητας βγαίνουν νικητές, διανθίζοντάς την ιστορία επιπλέον και με γερή δόση χιούμορ. Το Damsel είναι μια πειραματική προσπάθεια των αδερφών Zellner (των οποίων η ματιά δεν είναι ποτέ αδιάφορη) για μια πειραγμένη παραδοσιακότητα, που καταλήγει να αντιστρέψει τους κοινότοπους ρόλους που περιμένουμε να δούμε και να τους επανανοηματοδοτήσει. Από κάποια στιγμή και μετά βέβαια οι ανατροπές τραβιούνται λίγο από τα μαλλιά αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο γελάμε με αυτές.

Είναι άραγε όμως η ταινία τους τόσο μεγάλης σημασίας, που καταφέρνει να δημιουργήσει από μόνη της το μετα-western; Η απάντηση είναι αρνητική φυσικά, αλλά κάτι που δεν μπορούμε να αρνηθούμε, είναι πως μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει μία επίκαιρη συζήτηση για τους ρόλους και τη στερεοτυπικότητα στην μεγάλη οθόνη και την ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτών.

3 / 5

Το MOVE IT βρίσκεται για 8η συνεχόμενη χρονιά στην γερμανική πόλη και θα καλύψει το πιο ανήσυχο A-Class κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης (15-25/2/18), με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Όλα όσα συμβαίνουν, θα τα βρίσκετε στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
13 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos