23ο ΦΝΘ: "Leningrad Cowboys Go America" - Κριτική

Published: 8 Mar 2021, 19:03
Συντάκτης:

Σύνοψη: Οι Leningrad Cowboys, μια ιδιόρρυθμη ρωσική μπάντα δεν βρίσκει ακολούθους στη Σιβηρία και τα μέλη της παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν στη Γη της Επαγγελίας, στις ΗΠΑ.

<a href="/en/home-cinema-streaming/scoop/69787">Scoop</a>ΣΧΕΤΙΚΑScoop

Εκεί επισκέπτονται διάφορες πόλεις και προσαρμόζουν το μουσικό τους στιλ ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται.

Γνώμη: Εάν δεν υπήρχαν οι Leningrad Cowboys κάποιος θα έπρεπε να τους εφεύρει! Κι αυτός ο κάποιος δεν ήταν άλλος από τον τεράστιο Άκι Καουρισμάκι, αυτόν τον μερακλή Φινλανδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, που ξέρει πώς να μπλέκει την πραγματικότητα με τον σουρεαλισμό και το χιούμορ με τη μελαγχολία, χαρίζοντάς μας μια σειρά ταινιών, όπως “Το Λιμάνι της Χάβρης” και “Η Άλλη Όψη της Ελπίδας” που αποτελούν πλέον modern classics.

Το σινεμά του Καουρισμάκι είτε το αγαπάς είτε το μισείς, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μοιάζει με κανενός άλλου. Η ματιά του είναι τόσο ιδιαίτερη που άλλους θα τους μαγέψει και άλλους θα τους ξενίσει.

Πίσω στο 1986, ο Καουρισμάκι μαζί με δύο μέλη της φινλανδικής comedy rock μπάντας Sleepy Sleepers, οραματίστηκαν σ’ ένα μπαρ τη δημιουργία των Leningrad Cowboys, ως ένα σχόλιο πάνω στην όλο και φθίνουσα τότε δύναμη και επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Καουρισμάκι σκηνοθέτησε αρχικά δύο βιντεοκλιπ για λογαριασμό τους και αργότερα αποφάσισε να βρεθεί πίσω από την κάμερα για την ταινία μεγάλου μήκους με τις περιπέτειες της “Siberian Invasion” της μπάντας στις ΗΠΑ.

Κι έτσι εγένετο “Leningrad Cowboys Go America”!

Με τις εξωφρενικές πομπαντούρ τους, τα πιο-μυτερά-πεθαίνεις παπούτσια τους και τα Blues Brothers κοστούμια τους, αυτή η misfit συμμορία, υπό την καθοδήγηση του πονηρού μάνατζερ τους, βρίσκεται αρχικά στη Νέα Υόρκη.

Εκεί, ένας μουσικό ατζέντης, δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από το ύφος τους, τους προτείνει να παίξουν rock’n’roll και τους κλείνει ως μπάντα για το γάμο ενός συγγενή του που πρόκειται να γίνει στο Μεξικό.

Το ταξίδι ξεκινά και κάθε στάση του συνοδεύεται από ευτράπελα που μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο σε μια ιστορία που φέρει την υπογραφή του Καουρισμάκι.

Αυτό το ιδιότυπο road trip movie/mockumentary είναι ένα ακόμα γράμμα αγάπης του Φινλανδού auteur για τους απανταχού losers αυτού του κόσμου, σπαρταριστά αστείο και υπόγεια συγκινητικό.

Είναι η Καουρισμακι-κή απάντηση σε ταινίες όπως το “Blues Brothers” και το “Help!” των Beatles, που συγγενεύει υφολογικά με τις ταινίες του Τζιμ Τζάρμους, ο οποίος κάνει και ένα cameo πέρασμα ως ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων.

Το αποτέλεσμα είναι ένας μικρός θρίαμβος, ένας ύμνος στην αναζήτηση του ονείρου και μια must επιλογή για το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

To ΜΟVE IT παρακολουθεί το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όλες οι κριτικές και ανταποκρίσεις μας βρίσκονται στο ειδικό section που έχουμε στήσει. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
12 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos