Πανόραμα 17 - Κεν Λόουτς: "Η ιστορία σας πρέπει να ειπωθεί"

πανοραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου 2017
Published: 31 Oct 2017, 22:47

Tίμησε στο ακέραιο το ραντεβού του με το ελληνικό κοινό ο Κεν Λόουτς, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα ως επίσημος καλεσμένος του του 30ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, σε ειδική εκδήλωση συνομιλώντας με το κοινό και τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Κεφάτος, και ορεξάτος για συζήτηση, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Βρετανός δημιουργός έφθασε το πρωϊ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ καταχειροκροτούμενος από το κοινό που είχε πλημμυρίσει την αίθουσα. Μάλιστα, αργότερα, ενημερώθηκε ανεπίσημα από δημοσιογράφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ταμείο τους, ο ΕΔΟΕΑΠ, και για την απεργία πείνας που πραγματοποίησαν γυναίκες δημοσιογράφοι διεκδικώντας το αυτονόητο: περίθαλψη και επικούρηση.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον κινηματογράφο και την πολιτική. «Με εμπνέουν οι πολιτικοί που λένε ΟΧΙ. Αυτοί που λένε «φτάνει πια», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών στην χώρα του, είπε πως ετοιμάζονται να κλείσουν ακόμα και τα γραφεία αυτά που προσφέρουν μια μικρή βοήθεια στους ανέργους και αναφέρθηκε στους εργαζόμενους των υπηρεσιών αυτών στο Σέφιλντ που έκαναν απεργία «όχι για τον εαυτό τους, αλλά για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν αυτές τις παροχές, κι αυτό είναι θαυμαστό». Μίλησε επίσης για «την αλαζονεία της δεξιάς» και αναφερόμενος στο εργατικό κόμμα της Αγγλίας και τον Τζέρεμι Κόρμπιν ευχήθηκε «να μην χάσουν την αγωνιστικότητά τους όταν έρθουν την εξουσία. Και να μην διχαστούν…».

Εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό «γι’ αυτό που περνάτε. Η ιστορία σας είναι από τις πιο σημαντικές ιστορίες των τελευταίων 2-3 δεκαετιών. Και πρέπει να ειπωθεί αυτή η ιστορία. Δυστυχώς η ΕΕ δεν είναι μια Ένωση για το συμφέρον του λαού, αλλά για το συμφέρον των επιχειρηματιών και του Κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στους σοσιαλδημοκράτες είπε πως «στο τέλος πάντα προδίδουν, όχι γιατί είναι κακοί άνθρωπο αλλά γιατί αυτή είναι η βασική τους θέση: πρωτίστως ενδιαφέρονται για το κέρδος και δευτερευόντως για τους μισθούς και τα εργασιακά. Ως σοσιαλιστές όμως πρέπει να πούμε όχι. Και οι καλλιτέχνες πρέπει να λένε την αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κινηματογράφος «πρέπει» να κάνει κάτι. Οφείλει όμως να μην λέει ψέματα…». Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο τόνισε πως «η δύναμή του είναι η πολυμορφία του και η ευθύνη της Ευρώπης είναι να διατηρήσει αυτήν την πολυμορφία».

Ερωτώμενος για τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στο Χόλιγουντ είπε πως σε βιομηχανίες σαν κι αυτή πάντα θα υπάρχουν τέτοια σκάνδαλα, και προσέθεσε πως έχει 4 εγγονές κι αν κάποιος επιχειρούσε να τις πειράξει «θα του έδινα μια γερή κλωτσιά».

Αναφέρθηκε και στην Καταλονία, λέγοντας πως «δεν γνωρίζουμε όλα τις πτυχές του θέματος αλλά δεν ακούω οι Καταλανοί να διατυπώνουν αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, για τα τεράστια προβλήματα ανεργίας κλπ που βιώνει ο κόσμος στην Ισπανία. Ενώ επί Φράνκο ο κόσμος καταπιεζόταν τόσο, ακριβώς γιατί απαιτούσε κοινωνικές αλλαγές. Ταυτόχρονα κάποιοι μιλούν για διαφθορά και ως προς τον Ραχόϊ και ως προς τους Καταλανούς, κι αυτό προβληματίζει».

Τον αποθαρρύνει αλήθεια ως σκηνοθέτη η έλλειψη υποδομών και φορολογικών κινήτρων στην Ελλάδα; «Εξαρτάται τι θέλεις. Άνθρωποι που σκέπτονται όπως εγώ ενδιαφέρονται να καταγράψουν την κατάσταση της χώρας, να κατανοήσουν τον τόπο. Άρα για μένα δεν είναι αυτό το κριτήριο. Αυτό αφορά τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν να γλιτώσουν λεφτά, ψάχνουν φτηνά εργατικά χέρια και φέρνουν μαζί τους ηθοποιούς που μιλούν αγγλικά –με αποτέλεσμα, αν είναι …τυχεροί οι ιθαγενείς, να κρατούν κανένα ξίφος…».

Καταλήγοντας είπε πως «η κοινωνία μας πρέπει να δομηθεί στη βάση του κοινού καλού. Δεν είναι όσο δυνατοί νομίζουν…».

Published: 31 Oct 2017, 22:47
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"The twilight zone" season 2: Βελτιωμένο

"The twilight zone" season 2: Βελτιωμένο

Το reboot της εμβληματικής σειράς επιστημονικής φαντασίας "The twilight zone" ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται...
4 λεπτά

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο