Πανόραμα 16: Αυλαία με Μάρκο Μπελόκιο

Published: 26 Nov 2016, 20:18

Aυλαία αύριο για το  29ο  Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (8.30 μ.μ., «Ααβόρα»)  με τη νέα, γαλλοιταλική ταινία του μεγάλου αντικομφορμιστή ιταλού σκηνοθέτη  Μάρκο Μπελόκιο «Sweet Dreams» («Fai bei sogni»).

     Το φιλμ, εκ πρώτης  όψεως φανερώνει μια αλλαγή πλεύσης για τον 77χρονο  Μάρκο Μπελόκιο,  έναν από τους πιο ανήσυχους,  πολιτικοποιημένους και διανοούμενους σκηνοθέτες της Ιταλίας, ο οποίος κατά καιρούς άσκησε κριτική στην Εκκλησία, περιέλαβε τον Τύπο και τον Στρατό, ασχολήθηκε με το ακανθώδες ζήτημα της ευθανασίας και έφερε στο προσκήνιο την κρυφή ερωμένη του Μουσολίνι.

     Το «Sweet  dreams»,   που προβάλλεται σε αβάν πρεμιερ,  μιλά για την σχέση μητέρας-παιδιού:  η  ειδυλλιακή παιδική ηλικία του 9χρονου Μάσιμο γκρεμίζεται από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας του. Το νεαρό αγόρι αρνείται να δεχθεί αυτή τη βάναυση απώλεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του  ιερέα πως εκείνη είναι τώρα στον Παράδεισο. Χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του  ‘90, ο ενήλικος Μάσιμο έχει γίνει ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος. Μετά την ανταπόκρισή του από τον πόλεμο στο Σεράγεβο, αρχίζει να υποφέρει από κρίσεις πανικού. Καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του, ξαναζεί το τραυματικό παρελθόν του…  Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Mάσιμο Γκραμελίνι, “Sweet Dreams, Little One”. Στην ταινία παίζουν οι Μπερενίς Μπεζό και  Εμανουέλ Ντεβός.

     Η τελετή  λήξης του Πανοράματος θα ξεκινήσει με την απονομή των τεσσάρων βραβείων που θα απονείμουν οι κριτικές επιτροπές της Fipresci, της ΠΕΚΚ, του Πανοράματος και του περιοδικού «Αθηνόραμα». Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθούν για τη συμβολή τους στον ελληνικό κινηματογράφο η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη,  ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός  και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης.

Νωρίτερα αύριο, στην Αααβόρα, θα προβληθούν  δύο σημαντικές ταινίες: «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» του αξέχαστου Νίκου Παναγιωτόπουλου ( 4 μ.μ.)  και το «Πνεύμα του Μελισσιού» του Βίκτορ Ερίθε (6.15 μ.μ.), μια ταινία που εμπνέεται από τον ισπανικο εμφύλιο  αλλά ισορροπεί ανάμεσα στο παραμύθι και το ρεαλισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
13 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos