Πανόραμα 13: "Philomena" - REVIEW

Published: 23 Nov 2013, 13:22

Philomena

Μαεστρικό crowd pleaser

7,5  /  10

Μια πολύ καλή χρονιά για τον ηθοποιό Στίβεν Κούγκαν που αφού αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία τον κλασικό του κωμικό χαρακτήρα Άλαν Πάρτριτζ σε μια κωμωδία που πήγε πολύ καλά στην Αγγλία (και το άξιζε), κατάφερε ακόμα δύο "μεγάλες" ταινίες φέτος, πρώτα το The Look of Love του Μάικλ Ουίντερμποτομ, μια βιογραφία του βασιλιά των αγγλικών πορνοπεριοδικών και μεγιστάνα μεσίτη Πολ Ρέιμοντ και το Philomena του Στίβεν Φρίαρς.

Η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο του ερευνητή του BBC Μάρτιν Σίξσμιθ διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου αναζητεί το χαμένο της γιο που αναγκάστηκε να δώσει για υιοθεσία πριν από πενήντα χρόνια. Χωρίς να είμαι ο ένθερμος φαν των δραμάτων αληθινής ζωής αλλά με μια - σχεδόν τυφλή - εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σκηνοθέτη Φρίαρς, μπορώ να πω ότι η πλοκή με συνεπήρε ιδιαίτερα χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες και το αυθεντικό, μη στερεοτυπικό σενάριο που έγραψε ο ίδιος ο Κούγκαν σε συνεργασία με τον Τζεφ Πόουπ.

Από τη μία δεν είναι δυνατό να μείνει κανείς ασυγκίνητος από τον χαρακτήρα της Τζούντι Ντεντς και την υποκριτική δεινότητά της (οπωσδήποτε μια από τις μεγάλες της ερμηνείες) κι από την άλλη το φιλμ αποτελεί συνδυασμό αφηγηματικών μοτίβων που προσδίδουν πολύ περισσότερο κινηματογραφικό βάθος στο αντικείμενο. Έτσι το δράμα τρέχει δίπλα δίπλα με την κωμωδία και το road movie. Εκεί που το δάκρυ κυλά στο πρόσωπο του θεατή, το γέλιο το διαδέχεται. Μεγάλη η μαεστρία του 72χρονου Φρίαρς που καταφέρνει να κρατήσει όλ ' αυτά τα στοιχεία σε συγχρονισμό χωρίς υπερβολές κι αφήνοντας τους πρωταγωνιστές του να σύρουν το χορό. Οι ανάμεσά τους κοφτεροί διάλογοι και η πολύ καλή χημεία δημιουργούν μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα σε μια ταινία αληθινό crowd pleaser που πιθανότατα θα δείτε να φτάνει μέχρι τα βραβεία Όσκαρ και να κερδίζει ένα δυο κιόλας.

Πρόκειται για σινεμά έξυπνο, συναισθηματικό που λαμβάνει υπόψιν το θεατή και αξίζει να παρακολουθήσετε όταν προβληθεί και στη χώρα μας όπου έχει ήδη λάβει διανομή.

Μιχάλης Κωνσταντέλλης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos