Νύχτες 15 - Πέμπτη 24/9: Οι προτάσεις μας

Published: 24 Sep 2015, 14:02
Συντάκτης:

Το MOVE IT σας πάει Νύχτες Πρεμιέρας. Καθημερινά και μέχρι την λήξη (4 Οκτωβρίου) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, θα σας προτείνει προβολές που –για διάφορους λόγους- δεν πρέπει να χάσετε. Οι επιλογές μας για την Πέμπτη 24/9:

Degrade

Παλαιστίνη, 2015, 83’ – 18.00 – Ιντεάλ

Στο ινστιτούτο ομορφιάς της Κριστίν έχουν μαζευτεί ένα σωρό ετερόκλιτες πελάτισσες: μια γυναίκα εθισμένη στα φάρμακα, μια πικραμένη ζωντοχήρα, μια βαθιά θρησκευόμενη κοπέλα, μια νεαρή μελλόνυμφη μαζί με τη μητέρα της και τη μέλλουσα πεθερά της, μια έγκυος που νιώθει πως ήρθε η ώρα του τοκετού, η κοπέλα ενός μαφιόζου. 13 εντελώς διαφορετικές γυναίκες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους φόβους τους, όταν μια έκρηξη βίας στο δρόμο τις αφήνει εγκλωβισμένες μέσα στο κατάστημα. Σκηνοθεσία: Άραμπ Νάσερ.

Τhe summer of Sangaile

Λιθουανία, 2014, 90’ – 20.00 – Δαναός 1

Η 17χρονη Σανγκάιλ είναι συνεπαρμένη από την ιδέα να γίνει πιλότος σε αεροπλανικές επιδείξεις. Ωστόσο, η υψοφοβία την κρατά αγκιστρωμένη στην ασφάλεια του εδάφους και του θεατή. Σε μία από αυτές τις επιδείξεις κοντά στην παραλίμνια βίλα όπου περνά το καλοκαίρι με τους δικούς της, γνωρίζει την Άουστε, μια κοπέλα που σε αντίθεση με εκείνη τολμά να αναμετρηθεί με τις επιθυμίες της. Ο έρωτας που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους φέρνει τη Σανγκάιλ για πρώτη φορά ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό της, αλλά και όσα την κρατούν μακριά απ' αυτό. Η πρόταση της Λιθουανίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσου φιλμ. Σκηνοθεσία: Αλαντέ Καβαϊτέ.

Retour a Ithaque

Γαλλία, 2014, 99’ – 20.00 – Ιντεάλ

Πέντε μεσήλικες φίλοι συναντούνται για δείπνο σε μία ταράτσα πολυκατοικίας στην Αβάνα. Αφορμή, η επιστροφή ενός μέλους της παλιοπαρέας μετά από 16 χρόνια εξορίας στην Μαδρίτη. Καθώς η νύχτα προχωρά, αναπολούν τη νιότη τους, πενθούν τα χαμένα τους όνειρα, όπως και εξομολογούνται επικίνδυνα μυστικά, από δεκαετίες θαμμένα. Η νέα ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη του «Ανάμεσα Στους Τοίχους», Λοράν Καντέ.

The forbidden room

Καναδάς, 2015, 128’ – 22.15 – Ιντεάλ

Γνωστός για τα εξόχως εκκεντρικά σκηνικά μέσα στα οποία οριοθετεί τις ιστορίες του, ο αγαπημένος μας Γκάι Μάντιν κατάφερε να συνδυάσει το όνομά του με ένα προσωπικό κινηματογραφικό σύμπαν πέρα από κάθε σύμβαση. Θαυμαστό δείγμα του ιδιότυπου σινεμά του αποτελεί και η νέα του ταινία, μια μαύρη κωμωδία φαντασίας και μυστηρίου, την οποία συνυπογράφει με τον Εβαν Τζόνσον. Εδώ, ένας άγνωστος εμφανίζεται μυστηριωδώς σε ένα υποβρύχιο που βρίσκεται παγιδευμένο στο βυθό με ένα ασταθές φορτίο. Το τρομαγμένο πλήρωμα θα προσπαθήσει να δραπετεύσει μέσα από τους αχανείς διαδρόμους, κι εμείς θα γίνουμε συνοδοιπόροι τους σε ένα ταξίδι που εξερευνά τους πιο σκοτεινούς τους φόβους.

Performance

Αγγλία, 1970, 105’ – 22.00 – Δαναός 1

Από την τριπαρισμένη μπαρόκ ατμόσφαιρα που αναδύει κάθε πλάνο και τις διαβόητες ερωτικές περιπτύξεις που στήνει ο Μικ Τζάγκερ μέχρι την ειλικρινή τοποθέτησή της απέναντι στα ζητήματα του σεξ, των καταχρήσεων και της βίας, η «Performance» πετυχαίνει να επαληθεύσει τη φήμη της ανήθικης και παρακμιακής ταινίας που της είχαν αποδόσει οι πιο συντηρητικοί κριτικοί, τον καιρό που κυκλοφορούσε στις αίθουσες. Θαυματουργή σκηνοθετική συνεργασία ανάμεσα στους Νίκολας Ρεγκ και Ντόναλντ Κάμελ, η ταινία συλλαμβάνει όλο το μοιραίο χανγκόβερ των swinging sixties ημερών μέσα από την παράξενη ιστορία ενός βίαιου Λονδρέζου γκάνγκστερ που βρίσκει προσωρινή κρυψώνα στο σπίτι ενός φθαρμένου ροκ σταρ, για να δει να ανοίγεται μπροστά του η πύλη σε ένα σκοτεινό κόσμο ηδονών και κινδύνων που μέχρι τότε δεν γνώριζε. Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρεγκ

Περισσότερα εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos