Νύχτες 15: "Degrade" - REVIEW

Published: 25 Sep 2015, 10:47
Συντάκτης:

Υπόθεση: Δέκα διαφορετικές πελάτισσες έχουν επισκεφτεί ένα σαλόνι ομορφιάς αλλά ύστερα από πυροβολισμούς θα παραμείνουν εκεί-μαζί με τις εργαζόμενες-μέχρι να εκτονωθεί η ένταση. Κάτω από το πέπλο του θανάτου αρχίζουν να λογομαχούν και να ξεσπούν η μία στην άλλη.

Από την πλειάδα των ταινιών που θα προβληθούν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας εξ’ αρχής μας κέντρισε το ενδιαφέρον το σεναριακά ιδιαίτερο «Dégradé» , το οποίο είχε παρουσιαστεί και στην εβδομάδα κριτικής του Φεστιβάλ Καννών. Σ΄ ένα ινστιτούτο ομορφιάς έχουν εγκλωβιστεί 13 γυναίκες, ετερόκλιτες μεταξύ τους, λόγω μίας έκρηξης βίας στους δρόμους της Γάζας. Εκτενέστερα, μία κυνική διαζευγμένη, μία μελλόνυμφη μαζί με την πεθερά της που έχει αναπνευστικά προβλήματα, μία βαθιά θρησκευόμενη , μία οπιομανής και άλλοι χαρακτηριστικοί τύποι γυναικών.

 Αν και στην αρχή ξεκινάει ως μία κωμωδία διαλόγων ,με τις πελάτισσες να μην αφήνουν τίποτα ασχολίαστο, στην πορεία εξελίσσεται σε ένα δράμα που σκιαγραφεί την ‘’εύθραυστη’’ κοινωνία της Γάζας, δη τον γυναικείο πληθυσμό της. Όσο διαφορετικές κι αν είναι οι γυναίκες έχουν ένα κοινό παρονομαστή την απαισιοδοξία για το μέλλον τους, όλες διακατέχονται από τον φόβο πως θα σβηστεί η λωρίδα της Γάζας από το γεωγραφικό χάρτη. Η επίσκεψη τους στο σαλόνι ομορφιάς υποδηλώνει την ματαιόδοξη φύση τους που ‘’εξαφανίζεται’’ όταν χτυπάει το ένστικτο της επιβίωσης.

Όπως εξηγούν τα δίδυμα αδέλφια Tarzan & Arab Nasser από την Παλαιστίνη, που ανέλαβαν την σκηνοθεσία και το σενάριο, η ταινία λειτουργεί ως μεταφορά, μία αλληγορία για την απομόνωση της μονίμως απειλούμενης Γάζας. Με τα κοντινά πλάνα καταγράφουν τις ρεαλιστικές αντιδράσεις των ηρωίδων, που είναι φυλακισμένες, όχι μόνο εκείνη τη χρονική στιγμή,  αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχοντας εξοικειωθεί με τους θορυβώδεις πυροβολισμούς .

Σύμβολο της ταινίας το λιοντάρι, που βρίσκεται έξω από την πολιορκημένη είσοδο του κομμωτηρίου σαν τρόπαιο δύναμης και ανωτερότητας. Αυτή η παρουσία του λέοντος βασίζεται σε πραγματικό γεγονός . Όσο κυλάει η ώρα τα αδέλφια Nasser χτίζουν το ενδιαφέρον και τη σπουδαιότητα της ταινίας ώστε να φτάσουμε στο λυρικό τέλος που δεν θ’ απογοητεύσει κανέναν.

Kυριακή 27/9, 21.30 - Όπερα 2

7 / 10

 

Πρώτη δημοσίευση: 25 Sep 2015, 10:47
Ενημέρωση: 25 Sep 2015, 10:51
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos